Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2017 04:20

Айсберг з фільму "Титанік" зробили з піни та скловолокна

Айсберг з фільму "Титанік" зробили з піни та скловолокна
Малюнок головного героя Джека із фільму "Титанік". Фото: Вікіпедія

18 грудня 1997 року в світовий прокат вийшов "Титанік" - художній фільм-катастрофа режисера, сценариста Джеймса Камерона. У фільмі знято загибель лайнера Титанік. Головні ролі закоханих зіграли Кейт Вінслет та Леонардо ДіКапріо. Фільм Титанік здобув 91 нагороду. На премію Оскар фільм було висунуто у 14 номінаціях, в 11 з яких переміг.

Джеймс Камерон уперше замислився про можливу кінопостановку 1987 року, коли на телеканалі National Geographic подивився документальний фільм про лайнер Титанік. До створення фільму Кемерон, відомий своїм захопленням кораблями і підводним світом, підійшов дуже скрупульозно. Він спустився до уламків справжнього "Титаніка"; побудував масштабну копію зруйнованого корпусу корабля; отримав доступ до засекречених креслень "Титаніка" суднобудівної компанії Harland and Wolff; побудував у Мексиці кіностудію, щоб знімати декорації "Титаніка" на тлі моря. До 1994 року Камерон написав 167-сторінковий сценарій, а на початку 1995 року запропонував його кінокомпанії 20th Century Fox, яка виділила на стартові витрати 3 мільйони доларів. На студії Digital Domain, що належить Джеймсу Камерону, ще до початку зйомок було створено комп'ютерну анімацію аварії корабля, яку згодом було використано у фільмі.

ЧИТАЙТ ТАКОЖ: Хвилина фільму про "Титанік" коштувала мільйон доларів

Зйомки фільму почалися 16 вересня 1996 року, початковий бюджет тоді становив 110 мільйонів доларів. Для зйомок фільму було збудовано нову студію на узбережжі міста Розаріто, Мексика, за 40 кілометрів на південь від державного кордону з США. У водах величезного басейну було споруджено макет корабля майже в натуральну величину. Фінальна модель створеного корабля сягала 231 метра в довжину, тоді як справжній лайнер був лише на 34 метри довший. Під час зйомок масових сцен актори були одягнені в костюми, обвішані датчиками для "захоплення руху". Творці фільму скористалися послугами лише сорока осіб. Під час зйомки людей, що падають з корабля, використано змодельовану на комп'ютері воду. Це дозволило зробити зіткнення з нею драматичнішим. А сам айсберг, з яким зіткнувся Титанік, було зроблено з піноутворювача, вкритого скловолокном і воском.

Зйомки картини, які тривали близько 7 місяців, закінчились 23 березня 1997 року. Фінальний бюджет Титаніка зріс до 200 мільйонів доларів, що зробило його найдорожчим фільмом в історії станом на 1997 рік. Дистриб'ютор 20th Century Fox для покриття величезних витрат був змушений запросити до співпраці іншу компанію — свого конкурента Paramount Pictures, внаслідок чого в Північній Америці прокатом опікувалася Paramount Pictures, а в решті світу — 20th Century Fox.

Фільм Титанік мав феноменальний успіх у прокаті. Стрічка вийшла в прокат у США і Канаді 19 грудня 1997 і за перший день зібрав 8 658 814 доларів США, а за перший вік-енд — 28 638 131. У березні 1998 він став першим фільмом в історії, світові збори якого досягли 1 мільярда дол. США Загалом фільм Титанік здобув 91 нагороду. На премію Оскар фільм було висунуто у 14 номінаціях, в 11 з яких переміг. Титанік є рекордсменом за кількістю отриманих Оскарів разом із такими фільмами як Бен-Гур (1959) та Володар перснів: Повернення короля (2003), а також є рекордсменом за кількістю номінацій на Оскар разом із фільмом Все про Єву (1950).

У 2012 році стартував показ стрічки "Титанік" 3D-формату. В знятому 1997-го фільмі не змінили жодного кадру. На конвертування витратили 60 тижнів і $18 млн. Присвятили 100-річчю катастрофи.

Національна рада США зі збереження фільмів обрала 25 фільмів, які поповнили список національних культурних надбань країни. До списку увійшли "Титанік" (1997), "Супермен" (1978), "Міцний горішок" (1988), "Поле його мрії" (1989), "4 маленькі дівчинки" (1997), "Дамбо" (1941), "Бовдури" (1985) та інші. Наймолодшим фільмом у реєстрі став "Пам'ятай" (2000) режисера Крістофера Нолана.

Зараз ви читаєте новину «Айсберг з фільму "Титанік" зробили з піни та скловолокна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути