Ексклюзиви
середа, 08 січня 2020 12:26

Розстріляли українського дипломата

Розстріляли українського дипломата
Микола Любинський (другий ліворуч) разом із делегацією УНР у Брест-Литовську. Фото: pl.wikipedia.com

Дипломата Миколу Любинського розстріляли чекісти в урочищі Сандармох 8 січня 1938-го. Захищав інтереси Української Народної Республіки на міжнародній арені.

Був членом Центральної Ради та секретарем Всеросійського з'їзду народів у Києві. Восени 1917-го у складі Мирової делегації УНР під головуванням міністра Всеволода Голубовича вирушив до Брест-Литовська – тепер Берестя, на переговори з країнами Четвертного Союзу про вихід України з Першої світової війни. Переговори завершилися підписанням Брест-Литовського миру та визнанням УНР.

Деякий час, з березня по квітень 1918-го, виконував обов'язки міністра іноземних справ УНР. Полишив посаду у зв'язку з гетьманським переворотом. Після революції Любинський працював у Всеукраїнській академії наук в Інституті української мови.

На початку 1930-х його арештувала група ГПУ СРСР у Києві. Шили активну участь в Українському національному центрі – неіснуючій "контрреволюційній організації", придуманій та "викритій" радянськими спецслужбами. Та "мала за мету повалити радянську владу в Україні і відновити УНР".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали, чим займалися дипломати між переговорами у Бересті 1918-го – добірка фото

Чоловіка неодноразово піддавали фізичним тортурам. Заслали на 2 роки до таборів ГУЛАГу на Біломорсько-Балтійський канал. 1933-го покарання збільшили ще на 5 років та заслали до Медвежегорська, де працював архівістом колегії Біломорсько-Балтійського каналу.

Розстріляли у Сандармосі разом із багатьма відомими українськими діячами у часи Великого терору.

Трійки УНКВС "Сандармох" відкрили розстрільні справи на 1116 людей 9 жовтня 1937-го. Того дня до страти засудили поета Марка Вороного, письменників Миколу Куліша та Антона Крушельницького, режисера Леся Курбаса.

Діячів української культури звинуватили у зв'язках із "націоналістичними терористичними організаціями" – УВО та ОУН. Відповідно, на думку чекістів, чоловіки "ставили за мету повалення Радянської влади в СРСР і підготовку терактів проти партії".

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли українського дипломата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути