Ексклюзиви
вівторок, 23 лютого 2021 12:26

Розстріляли кримськотатарського політичного діяча

Розстріляли кримськотатарського політичного діяча
Номан Челебіджіхан став одним із організаторів 1-го Курултаю кримськотатарського народу Фото: avdet.org

23 лютого 1918 року пробільшовицькі матроси вбили в Севастопольській в'язниці кримськотатарського політичного й державного діяча Номана Челебіджіхана. Вважали його небезпечним для радянської влади.

Чоловік народився 1885-го в селищі Біюк-Сонак, що на півночі Криму. Після закінчення Зинджирли-медресе в Бахчисараї вступив до Стамбульського університету. Вивчав право та богослів'я. Створив "Товариство молодих татарських письменників" і "Товариство кримськотатарської учнівської молоді", а 1909 року - підпільну політичну організацію Vatan – "Батьківщина". Повернувшись до Криму, продовжив освіту в Російській імперії.

1914-го в Криму разом із Джафером Сейдаметом розробив стратегію національної боротьби та пішов добровольцем в армію. Під час війни його заарештували за пропаганду соціалістичних ідей та звільнили з початком Російської революції 1917 року. Тоді ж він повернувся до Криму та очолив Тимчасовий Кримсько-мусульманський виконавчий комітет. Його обрали муфтієм – главою Таврійського магометанського духовного правління. Закликав до формування мусульманських збройних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо скласти красивий і витончений букет. Заснувати в Криму справжню цивілізовану Швейцарію" - Номан Челебіджіхан

2 жовтня 1917-го Номан Челебіджіхан виклав програму організації парламенту кримськотатарського народу - Курултаю. 1-й Курултай розпочався в грудні 1917 року. Челебіджіхан розробляв проєкт Конституції Кримської Народної Республіки. У ній підтверджувалося загальне виборче право, скасування звань і станових привілеї, рівність жінок із чоловіками. На Курултаї проголосили автономну Кримську Народну Республіку. Челебіджіхан став главою національного уряду - Директорії - і водночас міністром юстиції.

Під час боротьби за півострів між різноманітними силами подав у відставку. 10 січня 1918-го Курултай вів переговори із більшовиками про припинення збройної боротьби в Криму. Ті не погодились. Захопили владу в Сімферополі, заарештували Челебіджіхана та інших діячів і літаком доправили їх до Севастополя.

Після розстрілу Челебіджіхана, матроси прив'язали до його тіла камінь та кинули в Чорне море.

На Курултаї в Бахчисараї 13 грудня 1917 року проголосили Кримську Народну Республіку. Це була перша у світі мусульманська республіка.

Засідання Курултаю розпочалися 9 грудня 1917-го в Залі суду Ханського палацу в Бахчисараї. Головував Асан Сабрі Айвазов. Наступного дня затвердили державну символіку та ухвалили "Кримськотатарські основні закони", першу Конституцію Криму, яка передбачала реалізацію кримськотатарським народом права на національне самовизначення і самоврядування шляхом створення парламенту, обраного на вільних, прямих, рівних виборах таємним голосуванням, скасування звань та станів, проголосила рівність усіх громадян незалежно від їхньої національності або віри та рівноправність жінок і чоловіків.

18 грудня Курултай сформував національний уряд — Директорію — у складі 5 директорів - міністрів. Спираючись на попередні домовленості, Українська Центральна Рада визнала це державне утворення та її уряд, а кримськотатарська Директорія засудила агресію радянської Росії проти УНР.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли кримськотатарського політичного діяча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути