Ексклюзиви
пʼятниця, 23 червня 2023 09:11

Розстріляли альпіністів, з них троє українців

Розстріляли альпіністів, з них троє українців
Табір альпіністів біля підніжжя гори Нанга-Парбат. Фото: mediaport.ua

На території контрольованого Пакистаном Кашміру 23 червня 2013 року озброєні місцеві жителі напали на наметовий табір іноземних альпіністів. Серед 11 загиблих альпіністів було троє громадян України.

Трагедія сталася в районі Діамар в Гілгіт-Балтистані - в базовому таборі біля підніжжя гори Нанга-Парбат, дев'ятої за висотою у світі, на висоті 4200 м над рівнем моря.

У ніч проти 23 червня, приблизно о 00:30 за місцевим часом, у базовий табір увірвалися півтора десятка бойовиків і розстріляли десятьох туристів та громадянина Пакистану.

Бойовики були перевдягнені у форму прикордонних військ Пакистану - воєнізованої поліції, яка патрулює прикордонні райони. Терористи забрали в іноземців гроші та паспорти, а потім вивели з наметів і розстріляли. При цьому мешканців сусідніх наметів бойовики не чіпали.

Внаслідок теракту загинули 11 осіб - громадян Словаччини, Литви, Китаю, США, Непалу та Пакистану. В тому числі, троє українців: 74-річний Ігор Свергун, 54-річний Бадаві Кашаєв та 43-річний Дмитро Коняєв. Усі троє - харків'яни.

Серед загиблих був один із провідників. Другого гіда пізніше опитали слідчі. Він стверджував, що до табору терористів міг привести альпініст із Непалу Сона Шерпа, який також загинув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очевидець розповів про нові подробиці загибелі альпіністів у Пакистані та їхніх вбивць

До цього теракту маршрут, де сталася трагедія, славився спокійною обстановкою і був доволі популярним серед альпіністів. Українець Ігор Свергун раніше встиг двічі здійснити сходження на Нанга-Парбат цим маршрутом - 1997-го та 2009 року.

Просто дивом в теракті не постраждали ще двоє альпіністів. Учасник групи - громадянин Латвії - на деякий час був змушений залишити табір, це врятувало його від смерті. Ще один альпініст із Китаю, Чжан Цзінчуань, утік від нападників і залишився живим. Він ховався в траншеї, за годину повернувся до табору та повідомив поліцію про напад. Правоохоронці прибули на місце трагедії лише за 9 годин.

Вижити вдалося також пакистанському альпіністові на ім'я Шер Хан і двом іншим жителям Хунзи - їм вдалося переконати талібів відпустити їх завдяки вірі.

Для розслідування вбивства в Пакистані створили спеціальну комісію, за участі представників армії, поліції та інших розвідувальних відомств. За чотири дні після трагедії поліція ідентифікувала нападників. Ними виявилися місцеві жителі з Діамеру, Маншехру і Кохістану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пакистані розстріляли поліцейських, які розслідували загибель українських альпіністів

Відповідальність за напад взяло на себе сунністське угруповання "Джундуллах". Представник угруповання Ахмед Марват назвав іноземців ворогами і пообіцяв у майбутньому влаштовувати подібні напади. Також про свою причетність до смертей заявили пакистанські таліби. Останні оголосили, що їхня терористична акція була актом відплати за вбивство американськими спецслужбами Валі-ур-Рехмана, який був другою особою в русі Техрік Талібан-і-Пакистан.

МЗС України засудило напад терористів і вимагало від уряду Пакистану компенсації за втрати та притягнення нападників до відповідальності. Рано-вранці 28 червня членів групи альпіністів та тіла загиблих військовим літаком доставили з Ісламабада до Києва.

На панахиду за загиблими альпіністами в їхньому рідному Харкові 30 червня до міського Палацу культури прийшли понад 1000 людей.

6 червня підкоряти 8-тисячник Нанга-Парбат - дев'яту за висотою світову вершину в західних Гімалаях - із Харкова вирушили 10 альпіністів. Це були харків'яни Ігор Свергун, Олександр Заколодний, Бадаві Кашаєв, Дмитро Коняєв, Данило Яснюк, киянин Михайло Колотушкін, грузини Бідзіна Гуджабідзе й Афі Гігані, словаки Петер Шперка й Антон Добеш. До суботи 22 червня піднялися на висоту 4 тис. м. Розбили базовий табір.

Увечері розділилися на дві групи. Заколодний, Яснюк, Колотушкін і двоє грузинів піднялися вище. На висоті 6200 м облаштовували проміжний табір, вішали по маршруту мотузки. Інші лишилися в базовому.

Уночі до базового табору прийшли люди у формі військової поліції. Вивели людей із наметів та дерев'яних будиночків і розстріляли. Олександр Заколодний побачив загиблих перший, коли вранці спустився до базового табору. За його словами, стріляли в обличчя - так, що впізнати тіла було важко. Хлопців ідентифікували за формою з нашивками "Україна".

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли альпіністів, з них троє українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути