вівторок, 03 липня 2018 23:13

Розповіли про незвичне використання какао-бобів племенами майя

Розповіли про незвичне використання какао-бобів племенами майя
Майя використовували боби, як монети. Фото: dugc.ru

Народ майя у час свого розквіту використовував какао-боби, як гроші.

Припускають, що зменшення кількості цього продукту відіграло певну роль у загибелі цивілізації майя. Древні майя ніколи не використовували монети в якості грошей. Замість цього вони вели натуральний обмін, використовували для цього тютюн, кукурудзу і тканину, повідомляє cikavosti.com.

Іспанські колоніальні записи XVI століття вказують на те, що європейці використовували какао-боби для оплати праці робітників.

Неясно, чи були вони валютою до прибуття європейців. Щоб з'ясувати це, археолог Джоан Берон з Бард-коледжу, США, проаналізувала твори мистецтва майя. Об'єкти, включаючи настінний розпис, малюнки на кераміці та різьблений орнамент зображали типовий ринковий обмін і подарунки правителям. За словами дослідниці, зображення какао-бобів не вдалося виявити серед ранніх малюнків, а от у більш пізніх роботах їх почали зображувати набагато частіше. Приблизно в цей час люди могли почати використовувати боби в якості грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як цивілізація Майя змінила сучасний світ

Зазвичай майя робили з какао-бобів гарячий напій, який подається в глиняній чаші. Дослідниця помітила таку чашу в руках жінки, яка пропонує її чоловікові в обмін на тісто. Втім, Берон вважає, що це зображення демонструє, що какао-боби ще не використовувалися в якості грошей, а були, швидше, бартерними товаром.

У пізній час ферментовані і сушені какао-боби використовували, як монети. Правителі майя збирали какао і тканину в якості податків.

"Вони збирали набагато більше какао, ніж споживав палац, — каже Берон. - Надлишки товарів, ймовірно, використовувалися для оплати праці робітників і для покупки речей на ринках".

Всередині печери Сак-Актун на півострові Юкатан у Мексиці археологи знайшли 198 стародавніх артефактів і останків живих істот. Існує версія, що печера служила для древніх майя цвинтарем і місцем релігійного культу. Вчені знайшли там фігурку бога торгівлі. Знайшли частини керамічного посуду, настінні гравюри, предмети релігійного поклоніння. 140 з майже 200 предметів належали культурі майя.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про незвичне використання какао-бобів племенами майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути