вівторок, 18 червня 2019 15:52

Розкопали тунель до склепу під церквою Богдана Хмельницького
5

У родинному склепі Хмельницьких виявили крипту
Фото: "Вголос"
У родинному склепі Хмельницьких виявили крипту
У родинному склепі Хмельницьких виявили крипту
У родинному склепі Хмельницьких виявили крипту
У родинному склепі Хмельницьких виявили крипту

У родинній церкві-усипальниці гетьмана Богдана Хмельницького у Суботові Чигиринського району на Черкащині георадари зафіксували старовинний склеп.

Він знаходиться на глибині понад 2 м. Вчені припускають, що це поховання самого гетьмана. Його шукали понад 300 років, повідомляє "Інститут просвіти".

"Інтрига навколо місця поховання Богдана Хмельницького полягає в тому, що на початку XVIII століття у кількох тогочасних історичних творах – Літописі Григорія Граб'янки та Чернігівському літописі – було записано, що під час завоювання України польськими військами 1664-го тіло Богдана підступно викинули з гробниці на попелище за наказом коронного гетьмана Стефана Чернецького", – розповів доктор історичних наук Тарас Чухліб. Сам Чернецький ніде не писав про винесення тіла. Фахівці вважають, що цього ніколи не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки із татарами розбили поляків

"Під час розвідки у Свято-Іллінській церкві ми застосовували один із найпоширеніших і перевірених у світовій практиці геофізичних методів – метод високочастотних електромагнітних зондувань, або ж георадарний метод. За допомогою 4--х георадарів із різною робочою частотою та, відповідно, різною роздільною здатностю та глибинностю обстежили простір під підлогою церкви до глибини понад 4 метри. Раніше не було можливості дослідити підземний простір до такої глибини, не руйнуючи його. За результатами обробки даних георадарного зондування отримали чітке тривимірне зображення аномалії у центральній частині церкви. Її геометрія та розміри відповідають об'єкту, схожому на склеп", - каже кандидат геологічних наук Ксенія Бондар.

Склеп Богдана Хмельницького може бути першим віднайденим похованням з-поміж могил українських гетьманів.

Пам'ятник гетьману Богдану Хмельницькому урочисто відкрили на Софійській площі 11 червня 1888-го. Його приурочили до 900-річчя запровадження християнства на Русі.

У середині XIX ст. українська інтелігенція почала планувати встановлення пам'ятника Хмельницькому. Сперечалися за місце. Одні пропонували Переяслав, де 1654-го відбулася Переяславська рада. Інші - Київ, куди гетьман урочисто в'їхав у грудні 1648-го після звільнення Правобережної України від поляків.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали тунель до склепу під церквою Богдана Хмельницького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути