Ексклюзиви
четвер, 04 червня 2020 08:21

Розгромили церкву, розбили дзвони, захопили клейноди і скарбницю - як ліквідували Запорозьку Січ

Розгромили церкву, розбили дзвони, захопили клейноди і скарбницю - як ліквідували Запорозьку Січ
У серпні Катерина II видала Маніфест, який офіційно сповіщав про ліквідацію Запорозької Січі. Частина діорами "Військова рада на Січі". Автор художник М. В. Овечкін

Російські солдати вночі з 4 на 5 червня 1775-го зруйнували Запорозьку Січ, розгромили Покровську церкву, розбили дзвони, розтрощивши іконостас, сплюндрували могили на козацькому цвинтарі, захопили військові архів, клейноди та скарбницю. Січ припинила існування.

Ще у квітні 1775-го ходили чутки, що цариця Катерина ІІ незадоволена козаками і хоче ліквідувати Запорозьку Січ. Закінчилася російсько-турецька війна. Запорожці допомогли Москві її виграти і стали непотрібні. Кошовий отаман Петро Калнишевський отримав від імператриці золоту медаль. Петербург дратували автономія запорожців, провокації на кордоні з турками, конфлікти з місцевою адміністрацією. До того ж на Січ продовжували приймати селян-кріпаків, що розцінювалося як кримінальний злочин.

Катерина ІІ доручила знищення Січі російському генералу сербського походження Петру Текелію. Той із 66-тисячним військом повертався з османського походу. Запорозька Січ на річці Підпільній за 5-6 км від Старої Чортомлицької Січі складалася з чотирьох частин - Коша, передмістя, російського гарнізону і приміської слободи. Січ була великим багатолюдним містом, де жили 27 117 козаків і містян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки й татари розбили поляків

Генерал Текелій оточив Січ. Калнишевський зібрав у церкві три тисячі запорожців на нараду. Розуміли, що опір кількох тисяч оточених запорожців буде марним, а прорив інших козацьких військ до оточеної Січі був майже неможливий.

Текелій оголосив імператорський указ про ліквідацію Запорозької Січі. Січове товариство здалося. Російські солдати зруйнували Запорозьку Січ, розгромили Покровську церкву, розбили дзвони, розтрощивши іконостас, сплюндрували могили на козацькому цвинтарі, захопили військові архів, клейноди та скарбницю", - пише у звітному листі цариці генерал.

Частина козаків втекла одразу, частина зникла в плавнях і пішла в турецькі володіння. За Дунаєм колишні запорожці сформували так зване Неправильне військо Запорозьке. Робили диверсії проти російських військ, облягали Очаків.

Перемогою Богдана Хмельницького закінчилася 25 травня 1648-го битва під Корсунем між військами Речі Посполитої та козаків із союзниками.

Зараз ви читаєте новину «Розгромили церкву, розбили дзвони, захопили клейноди і скарбницю - як ліквідували Запорозьку Січ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути