середа, 29 липня 2020 18:07

Розгадали рецепт барвника, яким фарбували одяг для королів

Розгадали рецепт барвника, яким фарбували одяг для королів
Мохамед Гассен Нуїра розгадав секрет виготовлення Тірського пурпуру. Фото: ancient-origins.net

Тунісський ремісник Мохамед Гассен Нуїра розгадав таємницю виготовлення натурального фіолетового барвника, відомого як Тірський пурпур. Технологію було втрачено 1453 року після падіння Константинополя.

Виробництво цього барвника було одним з основних джерел збагачення для давніх фінікійців, пізніше для жителів Карфагену, Римської республіки, а згодом і імперії. Його використовували під час виготовлення царського й імператорського одягу. Саме тому фіолетовий колір традиційно асоціювався з правителями і аристократами протягом багатьох століть. Пізніше уся індустрія, зокрема у Візантії, була поставлена під імператорський контроль - приносила безліч грошей імперській скарбниці, повідомляє Ancient Origins.

Жодного історичного документа з описом рецепта не збереглося. Історики припускають, що ремісники не бажали розкривати своїх секретів чи боялися імператорів, які не терпіли конкуренції. Єдині залишки барвника знаходили на артефактах з Середземноморського узбережжя, у Тірі та на півдні Лівану. Також залишки одного із заводів розкопали неподалік Хайфи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пахла Клеопатра? Вчені відтворили давні єгипетські парфуми

Мохамед Гассен Нуїра розповів, що розгадати таємницю барвника намагався з 2007 року. Зацікавився морським равликом, який виділяв фіолетову рідину. Чоловік навіть перетворив кухню на домашню лабораторію. Довгі експерименти за підтримки фахівців в області фарбування, хіміків, археологів, істориків, завершилися успіхом. Він відтворив ідентичний барвник із тропічного морського черевоногого молюска мурекси, якого можна знайти в Середземному морі на глибині щонайменше 4 м. Раніше припускали, що барвник могли створювати і з равликів іншого виду.

Нині Мохамеду вдалося виготовили лише декілька грамів Тірського пурпуру. За його словами, дослідники, колекціонери, художники і європейські перекупники готові платити від $2,8 до 4 тис. за грам. Однак, щоб виготовити його, чоловікові потрібно 100 кг морських равликів.

Учені розгадали таємницю походження прозорого римського скла за допомогою хімічного елементу гафнія. Давні автори зазначали, що скло виготовляли в Єгипті, однак твердження вважалося неоднозначним, бо випалювальні печі знаходили лише в Леванті. Різні черепки піддали ізотопному аналізу на стронцій, неодим і гафній та виявили ізотопні сигнатури гафнію у склі, зробленому з єгипетського піску, та у склі з Левантійського узбережжя.

Аналіз показав, що ізотопи гафнію у них відрізняються, а римське прозоре скло за своїм складом тотожне єгипетському. Це і підтвердило походження.

Зараз ви читаєте новину «Розгадали рецепт барвника, яким фарбували одяг для королів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути