вівторок, 29 вересня 2020 08:20

Росія визнала острів територією України

Росія визнала острів територією України
Острів Тузла площею 3 кв. км належав Керченській міській раді. Фото: http://www.roft

Росія почала будівництво греблі в Керченській протоці від Таманського півострова у напрямку міста Керч до українського острова Тузла 29 вересня 2003 року. Адміністративно Тузла площею 3 кв. км належала Керченській міській раді. Уряд України розцінив будівництво греблі як посягання на суверенітет держави.

Влада Краснодарського краю Росії у вересні почала будівництво дамби в бік острова Тузла. За офіційною версією — для укріплення берегової смуги.
Дамба мала з'єднати острів із Таманським півостровом у Краснодарському краї. Представники Росії пояснювали, що чіткого кордону між двома державами в цьому місці не існує.

Будівельники працювали у три зміни. Дамба дозволяла відібрати острів в України. Підрозділ прикордонників підняв над Тузлою синьожовтий прапор. Чергували військові катери з гарматами та кулеметами. Поблизу Керчі почалися позапланові навчання українських літаків-винищувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проголосили незалежність Криму

На материку ракетні війська почали навчання, в небо підняли 17 літаків Су-27 и МіГ-29. На острів передислокували спецназ, облаштували ДОТи. 15 жовтня голова Держприкордонслужби України Микола Литвин попередив, що прикордонники готові захищати кордон зі зброєю. Леонід Кучма зв'язався телефоном із Володимиром Путіним.

Припинили роботу 23 жовтня – від дамби до острова залишалося менше 150 м. Конфлікт врегулювали у липні 2005-го – Росія визнала Тузлу територією України. Це єдиний відкритий конфлікт із Росією, який виграла Україна. 2 грудня 2003-го на Тузлі відкрилася одноіменна прикордонна застава.

Парламент Криму 5 травня 1992-го ухвалив "Акт про проголошення державної незалежності Республіки Крим" та призначив референдум з цього питання. Український парламент визнав документ таким, що суперечить Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Росія визнала острів територією України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути