Ексклюзиви
вівторок, 05 травня 2020 09:30

Проголосили незалежність Криму

Проголосили незалежність Криму
Верховна Рада України скасували конституцію Криму. Фото: https://unsplash.com

Парламент Криму 5 травня 1992-го ухвалив "Акт про проголошення державної незалежності Республіки Крим" та призначив референдум з цього питання. Український парламент визнав документ таким, що суперечить Конституції України.

Верховна Рада України закріпила за Кримом широкі повноваження щодо самостійного розв'язання питань економічного, соціального і духовного розвитку. Кримські парламентарі порушили Конституцію України. Територію України не може бути змінено без її згоди, і що Республіка Крим є складовою частиною України і самостійно вирішує лише ті питання, які віднесені до її відання.

Наступного дня в Криму на 7-й сесії ухвалили Конституцію. Вона визначала Республіку Крим демократичною державою у складі України. Місто Севастополь стало містом з особливим статусом і невід'ємною частиною Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгар і греків вислали з Криму

У Києві заявили, що в такому разі порушать кримінальні справи. Це переконало кримських депутатів утриматися від референдуму і подальших дій. Верховна Рада України та президент Леонід Кучма скасували таку конституцію і створили нові умови, за яких Крим залишався частиною України.

"Прийняття Верховною Радою Республіки Крим цих рішень дестабілізувало обстановку як у Криму, так і в Україні в цілому", - ідеться у постанові парламенту.

1994 року парламент Криму прийняв постанову "Про відновлення конституційних основ державності Республіки Крим". Пропонували повернути в дію Конституцію Криму в редакції від 6 травня 1992 року. Цю постанову Верховна Рада скасувала через рік.

27 червня 1944 року розпочалося масове вивезення болгар, вірмен і греків з Криму до східних районів СРСР. Вивезли понад 15 тис. греків, 12,4 тис. болгар, 9,6 тис. вірмен.

Зараз ви читаєте новину «Проголосили незалежність Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути