середа, 25 листопада 2015 13:48

Російський суд визнав "екстремістом" творця терміну "геноцид"

Російський суд визнав "екстремістом" творця терміну "геноцид"
Рафаель Лемкін

Росія включила у "Федеральный список экстремистских материалов" роботу творця терміну "геноцид" Рафаеля Лемкіна. Відповідне рішення ухвалив Мещанський суд Москви 20 травня 2015 року. Рішення опубліковано у списку екстремістських матеріалів на сайті Міністерства юстиції Російської Федерації під номером 3151.

"Екстремістським" визнано українське видання статті відомого юриста "Радянський геноцид в Українi" 1953 року, у якій вперше було дано визначення Голодомору 1932 - 1933 років як геноциду українського народу.

Тоді Лемкін сказав: "Якщо радянська програма досягне успіху... Україна загине так само, наче було б убито усіх без винятку українців, бо вона втратить ту частину, що зберігала і розвивала культуру, віру, об'єднавчі ідеї, давала їй душу. Тобто робила українців нацією, а не просто населенням".

"Той же Мещанський суд ще 2011 року екстремістськими назвав книги про Голодомор українських науковців Володимира Василенка, Василя Марочка та навіть матеріали кримінальної справи СБУ за фактом Голодомору. Як тодішні, так і цьогорічне рішення московського суду є виявами страху нинішніх кремлівських спадкоємців Сталіна перед правдою про Голодомор", - вважає історик, заступник голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак.

Прикметно, що у 82-і роковини Голодомору Україна в рамках загальнодержавних пам'ятних заходів згадує "Людей правди" – тих, хто не боялися говорити та писати про Голодомор навіть у часи, коли це могло коштувати життя. Рафаель Лемкін названий істориками як один із чільних представників "Людей правди".

Зараз ви читаєте новину «Російський суд визнав "екстремістом" творця терміну "геноцид"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути