четвер, 02 листопада 2023 08:25

Росіяни вирізали українське місто

Росіяни вирізали українське місто
Сьогодні річниця Батуринської трагедії. Фото: "Вікіпедія"

2 листопада 1708-го російські війська під командуванням Олександра Меншикова захопили гетьманську столицю Батурин і зруйнували її.

Під час Північної війни гетьман України Іван Мазепа перейшов на бік шведського короля Карла ХІІ. Мазепа залишив для оборони Батурина близько 8 тис. вояків на чолі з полковником Дмитром Чечелем і гарматним осавулом Фрідріхом Кенігсеком. Вони мали не впустити до міста московитів.

Дізнавшись про вчинок Мазепи, цар Петро І наказав головнокомандувачу російськими військами в Україні Олександру Меншикову знищити Батурин. Взяти штурмом гетьманську столицю війська Меншикова не змогли. Тоді росіяни стали погрожувати українцям царською карою. Ці погрози не злякали оборонців Батурина. Але сотник Іван Ніс зрадив українців і вказав на потаємні ходи під мурами, які вели до міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У маєтку Мазепи знайшли таємничі сходи

Росіяни вдерлися до міста та почали різанину. Солдати Меншикова 2 дні вбивали мешканців міста. Взятих у полон козаків після катувань страчували і пускали їхні тіла на плотах вниз по річці Сейм для залякування людей. Захопленого у бою організатора оборони Дмитра Чечеля привезли до Глухова і колесували перед Петром І.

Вбили близько 15 тис. оборонців і мешканців міста, повністю його пограбували.

Гетьман Мазепа зі шведським військом запізнилися. Вони застали знищене місто.

Єдиній помісній Українській православній церкві було б недоречно оголосити святим гетьмана Івана Мазепу. Таку думку висловив священик Української православної церкви Київського патріархату Олександр Дедюхін.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вирізали українське місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути