вівторок, 23 березня 2021 12:59

Російський корабель висадив десант на території України

Російський корабель висадив десант на території України
Ще 1999 року "Николай Фильченков" доправив на Північний Кавказ роту морських піхотинців для ведення бойових дій. Росія отримала від України ноту протесту. Фото: lihkolas.livejournal.com

23 березня 2005 року російський військовий корабель "Николай Фильченков" перетнув державний кордон України та почав висадку десанту на полігон біля гори Опук у Криму. Інцидент назвали технічною помилкою.

Висадку 142 бійців та 28 одиниць техніки 382-го окремого батальйону морської піхоти провели вранці. Росіяни везли солдат для облаштування полігону для проведення військових навчань у квітні та наче обговорили усе з ВМС України. Але українські прикордонники не володіли такою інформацією.

До зіткнення не дійшло завдяки вчасним діям влади та військових. Командування ЧФ наказало команді корабля відбути разом із піхотинцями до Новоросійська, що зробили 24 березня. Незадовго після інциденту в пресслужбі ВМС України зазначили, що в плані навчань ЧФ такої висадки не було. Російська сторона лише попередила про входження в територіальні води України, не надавши інформацію про пасажирів та вантаж на борту. А проінформували про перетин кордону ледь не під час самої висадки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зупинили передачу Чорноморського флоту Росії

Постійним місцем базування "Николая Фильченкова" був Севастополь, але десант на полігон він доставив із російського міста Новоросійськ. Самі солдати базувалися в Темрюку Краснодарського краю, а не в Криму. Так Росія збільшила власне військове угруповування в Україні без жодного попередження.

В МЗС України російській стороні направили ноту протесту, зазначивши, що Росія порушила деякі положення угоди 1997 року та закони України про режим державного кордону. У головному штабі ВМС РФ заявили що бачать проблему в неузгодженості дій представників командування ЧФ і влади України.

"Те, що так поводяться наші російські колеги... Я думаю, що це все-таки не перший випадок. Вони нахабнітимуть настільки, наскільки ми дозволятимемо їм це робити", - заявив після інциденту голова СБУ Олександр Турчинов. Додав, що перебування Чорноморського флоту Росії на українській території суперечить національним інтересам.

Президент Віктор Ющенко заявив, що вважає цей випадок непорозумінням.

28 травня 1997-го голови урядів України й Росії підписали пакет документів про базування й розподіл Чорноморського флоту.

Угоду підписали в Києві прем'єр-міністри України та Росії Павло Лазаренко та Віктор Черномирдін. Верховна Рада ратифікувала угоду 24 березня 1999 року.

"Основна база Чорноморського флоту Російської Федерації розміщена в Севастополі. На основній базі Чорноморського флоту Російської Федерації розміщуються його штаб та інші органи управління, а також військові формування, підприємства, організації та установи Чорноморського флоту Російської Федерації", - йшлося в угоді.

Зараз ви читаєте новину «Російський корабель висадив десант на території України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути