понеділок, 05 жовтня 2020 12:49

Режисера звільнили за націоналістичні погляди

Режисера звільнили за націоналістичні погляди
Лесь Курбаса звинувачували у "похмурості та викревленні радянської дійсності", згодом назвали націоналістом і ворогом народу Фото: wikipedia

Театрального діяча Леся Курбаса звільнили з посади художнього керівника харківського театру "Березіль" 5 жовтня 1933 року. Звинуватили у викривленні радянської дійсності.

Курбас працював над виставою "Маклена Ґраса" за п'єсою драматурга Миколи Куліша. У творі йшлося про важке і несправедливе життя в Польщі початку 1930-х, а "українські теми" автор приховав у сюжеті. До того Курбас уже ставив п'єси Куліша "Народний Малахій" і "Мина Мазайло", які радянська критика не сприймала.

Врешті, режисеру вдалося поставити Ґраса. Глядачі оцінили п'єсу із захопленням, утім, критики-митці назвали її невдалою і розгледіли "націоналістичний підтекст".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських письменників засудили до вищої міри покарання

Уже 5 жовтня ці звинувачення лунали на засіданні колегії Наркомату освіти. Чиновники вирішили зняти виставу з репертуару театру та звільнити Курбаса. Замість нього керівником "Березолю" призначили актора Мар'яна Крушельницького.

Позбавлений того, чим жив, Курбас виїхав до Москви, де планував поставити у Державному європейському театрі шекспірівських "Короля Ліра" та "Отелло", але не встиг. 26 грудня 1933-го його арештували за справою Української військової організації. Через 3 місяці суд призначить йому 5 років ув'язнення, які завершаться розстрілом в карельському урочищі Сандармох. Така ж доля чекатиме і Миколу Куліша.

СБУ опублікувала документи КДБ, які стосуються масових розстрілів. Родинам розстріляних українців повідомляли про смерті від інфарктів і серцевих нападів.

Виявилося, що точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса – 3 листопада 1937 року. За документами він нібито загинув у таборах 1942-го.

Зараз ви читаєте новину «Режисера звільнили за націоналістичні погляди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути