Ексклюзиви
понеділок, 25 січня 2021 12:17

Релігійний орден вибачився за сексуальні злочини, які вчинили протягом 90 років

Релігійний орден вибачився за сексуальні злочини, які вчинили протягом 90 років
96 єзуїтів вчиняли сексуальні злочини щодо дітей та дорослих Фото: pixabay

Католицький орден єзуїтів в Іспанії вибачився за сексуальні злочини деяких своїх послідовників. Їхні вчинки назвали сумними та ганебними.

Офіційні представники ордену розповіли, що з 1927-го по 2020 рік 96 єзуїтів, які часто працювали вчителями, вчинили сексуальні злочини щодо 81 дитини та 21 дорослого. Більшість із цього відбувалося у школах, повідомляє The Guardian.

Нині братів-ґвалтівників залишилося небагато. 48 із 65 померли. Четверо живих більше не є членами ордену. 13 відсторонені від можливості працювати з дітьми на час розслідувань. Їх відправили до ізольованих комун.

Імена та прізвища злочинців в ордені не назвали, але пообіцяли в подальшому гарантувати повну безпеку дітям та дорослим. Загалом ці 96 членів ордену становлять 1,08% від загальної кількості його послідовників в Іспанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реабілітували жінку, яку підозрювали у відьмацтві

"Ми хочемо навчитися просити пробачення в жертв та в суспільства за ці зловживання, за культуру замовчування і за те, що не поводилися з цими фактами чесно і прямо", - заявив керівник осередку ордену Антоніо Еспанья.

Іспанське об'єднання "Вкрадене дитинство" позитивно прийняло новини, але заявило, що викладені цифри "смішні", враховуючи епоху, багату на злочини. Єзуїтам радять поговорити із жертвами та почати виплату компенсацій.

Орден Єзуїтів, або ж Товариство Ісуса, заснував проповідник Ігнацій Лойола 1539 року за підтримки папи Павла III. Рішення про його створення прийняв ще 1534-го з 6 своїми однодумцями на Монмартрі, поблизу Парижа. Орден мав навертати іновірців до католицизму, в основному освітнім шляхом.

Завдяки активній діяльності Лойоли орден швидко збільшувався. Єзуїтські місіонери активно виступали проти Реформації і сприяли поверненню в лоно католицької церкви великої кількості протестантів. Єзуїти мали свої місії в Індії, Бразилії, Конго, Ефіопії. Відводячи велику роль освіті, єзуїти заснували в Римі коледж, пізніше - Григоріанський університет, і Германікум, школу для німецьких священників, а також низку благодійницьких організацій, які зокрема опікувалися колишніми повіями і вихрещеними євреями.

Зараз ви читаєте новину «Релігійний орден вибачився за сексуальні злочини, які вчинили протягом 90 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути