понеділок, 18 вересня 2023 05:30

Розіслали листи зі спорами сибірської виразки

Розіслали листи зі спорами сибірської виразки
Адресатам були прислані листи, в конвертах яких знаходився білий порошок. Сибірською виразкою тоді заразилися декілька співробітників пошти. Фото: http://www.supotnitskiy.

У США зафіксували 18 вересня 2001 року перше розсилання листів зі спорами сибірської виразки. Десятки листів надійшли в кілька офісів ЗМІ й двом сенаторам.

Атаки почалися через тиждень після теракту 11 вересня 2001-го й відбувалися у два етапи. На адресу адміністрації губернаторів надіслали листи, у конвертах яких був білий порошок. Сибірською виразкою тоді заразилися кілька працівників пошти, що сортували конверти, і офісні службовці, які розбирали кореспонденцію. За два тижні помер у лікарні журналіст Роберт Стівенс, який розпечатав конверт. 22 людини заразилися сибірською виразкою, п'ятеро померли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитина заразилася сибірською виразкою - проводять перевірку

2008 року ФБР довело, що смертельний вірус розсилав психічно хворий американський науковець Брюс Айвінс. Він скоїв самогубство й не мав стосунку до терористичної мережі Бен Ладена. У США з 2001-го були зафіксовані сотні випадків розсилання листів, у конвертах яких був білий порошок, проте жодного разу в підозрілій речовині не виявили спори сибірської виразки.

Перша у світі епідемія сибірки почалася в російському Свердловську, теперішньому Єкатеринбургу, 2 квітня 1979-го. Коли люди почали скаржитися на хворобу, радянська влада заявила, що хворі наїлися зараженого м'яса. Розвідки інших країн знали, що в місті у військовій лабораторії розробляли біологічну зброю. Через 13 років з'ясували, що працівники лабораторії не змогли замінити фільтр. Стався викид спор сибірки в повітря. Вітер поніс їх у передмістя. Заразилися люди й худоба. Епідемія тривала шість тижнів. У місті померли 62 людини. Ще 32 були в тяжкому стані.

Зараз ви читаєте новину «Розіслали листи зі спорами сибірської виразки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути