Ексклюзиви
вівторок, 17 листопада 2020 21:06

Кулі та побиті пляшки - знайшли залишки зимівників козаків
7

У Запоріжжі на території Національного заповідника "Хортиця" археологи знайшли козацькі зимівники XVIII століття.

За даними науковців, це унікальна знахідка, оскільки таких масштабних знахідок не було вже 30 років. Про це повідомляє Укрінформ.

Завідувач відділом охорони пам'яток Національного заповідника Хортиця Дмитро Кобалія розповів, що на Хортиці було 17 зимівників. Останній виявили 1993 року.

Як зазначається, знайдений об'єкт має невеликі розміри - 2,5 на 2 метри. У ньому виявлені залишки двох груб і декілька артефактів - кулі-дробинки, уламки скляних пляшок, пряжка, що дозволило датувати цей об'єкт XVIII століттям.

"Ми натрапили, швидше за все, на господарську споруду або тут випалювали вугілля, або селітру робили. Або це була польова кухня. Вона мала стіни і дві склепінчасті груби у вигляді хлібних буханців. Це була надземна споруда. Поруч мали бути й житлові споруди", - сказав Кобалія.

Фото: ukrinform.ua
Фото: ukrinform.ua
Фото: ukrinform.ua
Фото: ukrinform.ua
Фото: ukrinform.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали поховання войовничих жінок

За словами вченого, подібні знахідки свідчать про те, що ця територія була щільно заселена.

"Зимівники - це хутори, в яких мешкали тисячі козаків. Вони займалися риболовлею, полюванням, ремеслами, вели господарство. Це була економічна основа Січі. Більшість козаків не жили на Запорізькій Січі. Там жили лише професійні військові, які займалися виключно військовими справами. Більшість козаків мешкали у зимівниках і брали участь у походах. На засадах таких зимівників склалися села і потім лище з'явився Олександрівськ (до 1921 року так називалося Запоріжжя). Ми маємо думати про те, ким були наші предки", - відзначив археолог.

Варто зауважити, що об'єкт, який зараз досліджують археологи, був заглиблений у землю на 30 – 40 см. Після його повного дослідження співробітники Національного заповідника підготують документи про внесення виявленого об'єкта до реєстру нерухомих пам'яток України.

На острові Хортиця знайшли скіфське поховання віком 2,5 тис. років. Це перша з 1992 року знахідка вцілілого скіфського поховання на острові.

Зараз ви читаєте новину «Кулі та побиті пляшки - знайшли залишки зимівників козаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути