неділя, 15 листопада 2020 12:23

На Хортиці знайшли поховання скіфського воїна

На Хортиці знайшли поховання скіфського воїна
Знайшли велике поховання на Хортиці. Фото: Національний заповідник "Хортиця"

На острові Хортиця знайшли скіфське поховання віком 2,5 тис. років.

Це перша з 1992 року знахідка вцілілого скіфського поховання на острові, повідомляє "Радіо Свобода".

"Зазвичай 90% таких поховань пограбовані ще в давнину. Ми також, коли копали, побачили вхід грабіжників, але з якоїсь причини грабіжники до нього не дійшли і все залишилося таким, як його ховали. Дуже добра збереженість кісток. Всі кістки збереглися, тобто можна зробити велику кількість аналізів і антропологічних, і інших. З наукової точки зору, це дуже велика вдача", – розповів керівник археологічної експедиції, провідний науковий співробітник відділу охорони пам'яток історії, археології та природи Національного заповідника "Хортиця" Дмитро Никоненко.

Скелет 40-річного чоловіка найшли у катакомбі глибиною 3 м.

"Поховання здійснено у катакомбі, тобто це не звичайна яма, а така імпровізована підземна будівля. Одна з версій, які вчені висловлюють, що катакомби скіфські – це якраз відтворення будівлі у житлі, тобто кибитки, але підземної. Воїн великий за зростом. У нього добра збереженість зубів, тобто це людина, яка добре харчувалася. Він прожив немало років. Приблизно 40 років. Пізніше буде більш точно відомо. У нього був колчан зі стрілами, що вказує, що він був воїн", – розповів Никоненко.

У поховання поклали їжу, залізний ніж із кістяним руків'ям та колчан зі стрілами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикраси і зброя - археологи натрапили на давні поховання

Вхід до катакомби заклали камінням.

"Зазвичай це 1-2 камені великі якісь, а у нас величезна закладка. Окремі камені сягають 200 кілограмів, і їх дуже багато. І облаштування це потребувало багато зусиль, що також вказує на те, що людину поважали. І окрім цього, коли його поховали, зверху зробили кам'яний кромлех, тобто з каменів зробили викладку. Це частина поховального обряду. Таким чином, скіф дуже поважний. Звичайно, що він не належить до царської родини, але це поважний представник свого племені", – пояснив Никоненко.

Археологи виявили 52 давні поховання у курганах на Дніпропетровщині. Всього розкопали 10 могильників, яким від 6 до 2,5 тис. років.

Зараз ви читаєте новину «На Хортиці знайшли поховання скіфського воїна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути