Ексклюзиви
неділя, 27 травня 2018 08:22

Птахи звили гнізда всередині Андріївської церкви

Птахи звили гнізда всередині Андріївської церкви
Андріївська церква. Фото: styler.rbc.ua

Архітектор Франческо Бартоломео Растреллі 27 травня 1753 року завершив будівництво Андріївської церкви у Києві. Взявся за неї за наказом інмператриці Єлизавети, якій сподобалось місто і вона планувала приїжджати сюди на літо.

Імператриця ставить вимоги – Андріївська церква має бути з вигляду легка і повітряна, пишна - з великою кількістю ліплення і позолоти і відмінно вписуватись в пейзаж Київських круч. З київської казни виділяють 20 тис. руб. В той час за 1 рубль можна було купити барана, за 5 рублів – корову чи коня. По всій Малоросії дозволяють спеціальним указом безкоштовно рубати ліс і брати працівників на будівництво за символічну плату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ можна оглянути з найвищої точки Андріївського узвозу

Растреллі чотири роки розробляє проект церкви в своєму улюбленому стилі - легке бароко. Церква призначена для царської родини - там немає дзвонів, які скликають людей на молитву. Нема і опалення – імператриця подорожує виключно в теплу пору року. Архітектор жодного разу так і не приїхав в Київ. Будівництво доручає своєму помічникові – російському архітекторові Івану Мічуріну (1700-1763).

Італієць не враховує, що вологі ґрунти на Андріївській горі сповзають. Мічурін відводить воду з дренажних колодязів дерев'яними трубами-рурам. Замість звичайного фундаменту із дерев'яними палями будує підземний двоповерховий будинок – стилобат. Він стає основою для легкої верхньої церкви, заввишки 46 метрів. Навколо самої церкви облаштовує п'ятикутну терасу, з якої відкривається вид на Андріївський узвіз і Дніпро.

На будівництво витрачають 23 500 глиняних цеглин, 28 977 пудів цвяхів, 20 аркушів золота. Вікна, двері, ніші, купол церкви декорують багатою ліпниною з позолотою. Різьблений іконостас із 39 ікон розмальовують в Петербурзі. Церкві дарують святині - частину святих мощей Андрія Первозванного з Італії та Євангеліє від імператора Олександра.

Після смерті Єлизавети в 1763 році імператорський двір перестав цікавитися київськими спорудами. Ґрунтові води підмили гору і фундамент, через діри в даху птахи звивають гнізда всередині церкви. Гроші на ремонт не виділяють. В такому стані в 1767 році митрополит Арсеній Могилянський освячує собор. Протягом 120 років церкву ремонтували тричі. З 1968 року Андріївська церква стала філією державного музею "Софія Київська". Останні шість років – на реставрації.

Вхід на оглядовий майданчик Андріївської церкви з 2017 року став платним. Білет для дорослих коштує 10 грн, а дитячий – 5 грн. Із нього відкривається найкраща панорама мальовничого Подолу.

Зараз ви читаєте новину «Птахи звили гнізда всередині Андріївської церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути