середа, 30 вересня 2020 10:22

Провели мітинг проти угоди з Росією

Провели мітинг проти угоди з Росією
Українці виступили проти нового союзного договору в СРСР Фото: prostir.ua

300-тисячний мітинг українців проти нового Союзного договору з Росією відбувся 30 вересня 1990 року на площі біля Республіканського стадіону в Києві. Ініціатором заходу виступив Народний рух України.

Перед тим відозву до народу із закликом взяти участь у мітингу опублікувала парламентська опозиція – Народна Рада, очолювана Ігорем Юхновським. Президія Київської міської ради санкціонувала акцію, але комуністи намагалися чинити перешкоди. Влаштували аграрний ярмарок на майдані, де мав проходити мітинг - захід довелося проводити неподалік.

Дійство розпочалося о 15:00. Люди несли синьо-жовті та червоно-чорні прапори. Зі сцени виступили голова УРП Левко Лук'яненко, поет Дмитро Павличко, політики Сергій Жижко, Іван Заєць та інші. Усі заперечували можливість підписання нового договору і порівнювали його з угодою 1922 року - утворенням СРСР. Їхні виступи люди підтримували плакатами "Ні - новому Союзному договору!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпустили правозахисну організацію, що боролася з владою

Серед іншого звучали вимоги виходу України з Радянського Союзу, розпуску комуністичної партії і націоналізації її майна, відставки голови Верховної Ради УРСР Леоніда Кравчука та уряду Віталія Масола, надання Декларації про державний суверенітет статусу конституційного акту, створення власних збройних сил і повернення українських солдатів в Україну.

За 2 години виступів демонстранти рушили Хрещатиком, потім до пам'ятника Леніна, біля якого поклали вінок із колючого дроту.

Всеукраїнська акція закінчилась о 19:00. Її підтримали в Коростені, Івано-Франківську, Донецьку та інших містах.

Установчий з'їзд Народного руху України за перебудову розпочався 8 вересня 1989 року в актовому залі Київського політехнічного інституту. Виникла перша громадсько-політична організація, яка стала альтернативою Компартії. Головою НРУ став письменник Іван Драч, а головою секретаріату Руху – радянський політв'язень Михайло Горинь. У перший рік свого існування організація розпочала активну боротьбу за незалежність України.

Зараз ви читаєте новину «Провели мітинг проти угоди з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути