понеділок, 23 жовтня 2017 04:20

Проти угорських студентів радянські війська застосували авіацію, артилерію і танки

Проти угорських студентів радянські війська застосували авіацію, артилерію і танки
Знищений радянський Т34/85 у Будапешті, 1956. Фото: Вікіпедія

23 жовтня 1956 року в столиці Угорщини Будапешті 200-тис. народна демонстрація солідарності з повсталими робітниками Польщі розстріляна прорадянською службою безпеки. Після цього в Угорщині почалося загальнонаціональне антирадянське повстання.

ХХ з'їзд КПРС викликали в угорців надію на швидке звільнення від радянсько-комуністичного режиму. Студенти угорських університетів почали виходити з комсомолу, країною прокотилася хвиля мітингів і демонстрацій. 23 жовтня демонстрацію в Будапешті, яка йшла до будинку парламенту, працівники служби державної безпеки зустріли вогнем. Обурений народ кинувся в мисливські крамниці й арсенали здобувати зброю. Штаб-квартиру служби держбезпеки було розгромлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імре Надя хоронили п'ять разів

Щоб заспокоїти повсталих, угорські комуністи вирішили призначити прем'єр-міністром реформатора Імре Надя. Уряд звернувся до СРСР по збройну допомогу для придушення "контрреволюційного заколоту". Уже 4 листопада до країни було введено радянські війська, спеціально підготовлені для ведення вуличних боїв. Каральна операція здійснювалася силами не лише піхоти, але й військовою авіацією, артилерією і танками. Найважче було захопити робітничі передмістя Будапешта, де розмістилися основні центри опору. 10 листопада було встановлено перемир'я. А з середини грудня органи держбезпеки розпочали репресії проти лідерів повстанців.

Жертвами революції стали більше 26 тис угорців та близько 700 радянських солдатів. Майже 25 тис людей отримали поранення. Упродовж кількох наступних років було винесено сотні смертних вироків повстанцям, сотні тисяч людей потрапили за грати. Імре Надя та його найближчих соратників стратили, а Угорщина до 1989 року залишалася під владою комуністів.

2 травня 1990 року Державні збори Угорщини ухвалили закон "Про значення жовтневої революції 1956 року в боротьбі за свободу". День 23 жовтня було оголошено національним святом Угорщини. У листопаді 1992 року президент Росії Борис Єльцин передав угорському урядові секретні документи, які потім у 1993 році були видані в Будапешті. Борис Єльцин офіційно вибачився перед угорським народом за радянську інтервенцію у виступі перед депутатами Державних зборів Угорщини.

Зараз ви читаєте новину «Проти угорських студентів радянські війська застосували авіацію, артилерію і танки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути