вівторок, 01 листопада 2016 05:45

Імре Надя хоронили п'ять разів

Автор: ФОТО з сайта www.mozi24.hu
  Останній кадр з угорського фільму ”Непохований мрець”. Польський актор Ян Новицький грає прем’єр-міністра Імре Надя. Його за антирадянську політику засудили до смертної кари
Останній кадр з угорського фільму ”Непохований мрець”. Польський актор Ян Новицький грає прем’єр-міністра Імре Надя. Його за антирадянську політику засудили до смертної кари

— За моє життя в Угорщині змінилися чотири політичні системи. Про Імре Надя казали, що він продав батьківщину, був фальшивим комуністом і жахливою людиною. Його хоронили п'ять разів, щоб знищити будь-який спогад. Через роки його могилу все ж знайшли на глибині 15 метрів. Перепоховали і визнали героєм, — розповідає угорська режисерка 85-річна Марта Месарош на презентації свого фільму "Непохований мрець".

Картину показали на кінофестивалі "Молодість" у позаконкурсній програмі "Угорська рапсодія".

1956 року в Угорщині спалахнуло повстання проти комуністичного режиму. Учасники масових демонстрацій вимагали виводу радянських військ, зміщення сталіністів із державних посад.

Прем'єр-міністром призначили Імре Надя. Але за чотири дні замінили кремлівським ставлеником Яношем Кадаром. Надя повісили. Він став символом угорської революції.

У фільмі "Непохований мрець" показано найважчий період життя Надя — повстання, ув'язнення і страта.

— Революція 1956 року тривала два тижні. До падіння тоталітарного режиму про неї не можна було навіть говорити. 1982-го я знімала інший фільм про післявоєнну Угорщину. В ньому був епізод, де Імре Надь у парламенті говорить про земельну реформу. Змусили вирізати. Картину відібрали для фестивалю в Каннах. Я вночі пробралася в лабораторію і повернула епізод на місце. Знала, що перевіряти вже ніхто не буде. Стрічка мала великий успіх. Тоді в світі вперше заговорили про нашу революцію, — продовжує Марта Месарош.

— Я не знімаю політичних фільмів. Зробила виняток, бо дружила з єдиною донькою Імре. Вона 30 років шукала могилу батька. Боролася, щоб повернути його ім'я в історію. Мене вразила сила Надя. Він міг знову стати комуністом. Треба було підтвердити на папері, що він разом зі сталіністом Яношем Кадаром згоден будувати соціалізм. Тоді б лишився живим. Не зробив цього свідомо. Люди, які не тікають від смерті, — герої. Його тримали в нелюдських умовах — не годували, при­нижували. Але не били. Так він прожив два роки. Жодного разу за цей час не бачив дружини й дитини.

Головну роль у стрічці зіграв польський актор Ян Новицький.

— Я не знайшла угорського актора. Імре мав цікаве обличчя. Запропонувала роль Яну. На початку фільму він товстий і старий, а наприкінці — худий і з обличчям Христа. Акторові довелося спочатку набрати 20 кілограмів ваги, а під кінець зйомок їх скинути, — продовжує режисерка.

Приз кінофестивалю — "Скіфський олень" — Марта Месарош отримала "за неоціненний внесок у світове кіномистецтво".

Зараз ви читаєте новину «Імре Надя хоронили п'ять разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути