Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2018 13:57

Прощаємо та просимо вибачення - на Хрещатику відкрилась виставка про стосунки з поляками

У Києві біля Головпоштамту на Хрещатику відкрилась виставка "100 років сусідства: Україна та Польща".

На виставці показують фото та документи з історії стосунків 2 держав, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

"Українсько-польські стосунки знають випадки тісної співпраці, яка будувалася на засадах взаємної користі для обох народів. І ця виставка, яку ми сьогодні презентуємо, – яскраве тому підтвердження. Вона демонструє, наскільки паралельними були у багатьох випадках історичні процеси в Україні та в Польщі за ці 100 років. І змушує замислитися над тим, якими їм бути у майбутньому. Як на мене, оптимальною є формула, запропонована іще у 70-х головним редактором культового часопису "Культура" Єжи Ґєдройцем: "Прощаємо та просимо вибачення". Шлях взаємних претензій та амбіцій – це шлях у нікуди. Давайте залишимо наше минуле історикам, а спробуємо будувати наші стосунки на тому, що може принести максимальну користь нашим народам нині", - заявив на відкритті виставки віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС Польщі нагородило Сенцова престижною премією

Автор: УІНП
  У столиці відкрили виставку про стосунки України та Польщі
У столиці відкрили виставку про стосунки України та Польщі

Виставка складається із 20 банерів, присвячених ключовим етапам українсько-польських стосунків, починаючи від Першої світової війни і до сьогодення. Містить порівняння Українських січових стрільців і Польських легіонів Пілсудського, польського підпілля 1920-30-х з українським, діяльності Армії Галлера та сірожупанників і синьожупанників, процесів відродження національної держави кінця 1980-х - початку 1990-х в обох країнах.

Автор: УІНП
  У столиці відкрили виставку про стосунки України та Польщі
У столиці відкрили виставку про стосунки України та Польщі

"Ця виставка – не історія сусідства 2 держав, а фрагменти, через які прозирає історія, це співставлення та протиставлення, яке ілюструє нашу близькість і подібність, але також й окремість і самобутність. Виставка представлена різними сторінками, за нами ж вибір, яким ми бачимо наше сусідство сьогодні, яким воно постане у майбутньому", - говорить одна з авторок виставки, історик Вікторія Яременко.

Автор: УІНП
  У столиці відкрили виставку про стосунки України та Польщі
У столиці відкрили виставку про стосунки України та Польщі

Виставка демонструватиметься до кінця року.

Польська влада підтримує Україну в конфлікті з Росією. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович під час зустрічі з главою українського МЗС Павлом Клімкіним у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Прощаємо та просимо вибачення - на Хрещатику відкрилась виставка про стосунки з поляками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути