середа, 20 травня 2015 10:50

Проказу в Європу принесли скандинави - вчені

Автор: University of Winchester
  Череп жертви прокази, яка загинула від цієї хвороби під час Середньовіччя в Англії
Череп жертви прокази, яка загинула від цієї хвороби під час Середньовіччя в Англії

Археологи і палеогенетики "воскресили" геном однієї з найдавніших версій проказної палички, фрагменти якої були знайдені в кістках жителя Британії 5-го століття нашої ери, і на його прикладі продемонстрували, що проказа була завезена в Європу в четвертому чи п'ятому столітті нашої ери з південної Скандинавії чи Німеччини під час міграцій англосаксів.

Хроніки свідчать про те, що проказа була широко поширена в Європі в першій половині Середніх віків. Зокрема, від неї страждала приблизно четвертина жителів Скандинавії в кінці 13-го століття. Чутки про високу заразність і невиліковність прокази змушували жителів великих міст виселяти її носіїв у лепрозорії. До кінця 16-го століття її епідемія зійшла нанівець, причини цього залишалися невідомими.

Група археологів і палеогенетиків під керівництвом Сари Інскіп (Sarah Inskip) з університету Лейдена (Нідерланди) знайшли можливе джерело цієї середньовічної епідемії, вивчаючи останки однієї з найдавніших жертв прокази на території британського села Грейт-Честерфорд, неподалік від східного узбережжя країни .

На одному з місцевих кладовищ часів раннього Середньовіччя археологи знайшли кістки молодої людини у віці від 31 до 35 років, яка померла приблизно в п'ятому чи шостому столітті нашої ери від прокази. За словами Інскіп та її колег, дана знахідка є найдавнішим прикладом смерті жителя Європи від прокази. Це дозволило вченим отримати одну з найдавніших "відроджених" ДНК палички Хансена, збудника прокази, і порівняти її з геномами інших штамів цього мікроба.

"Далеко не кожні розкопки і виявлення людських останків дозволяють нам відновити ДНК в належному вигляді, проте в даному випадку якість викопного генома збудника прокази була настільки високою, що ми змогли визначити той штам, до якого він належить", - розповідає Майкл Тейлор (Michael Taylor ) з університету Сюррея (Великобританія).

Як виявилося, мікроб з кісток жителя Грейт-Честерфорда відноситься до досить рідкісної для сьогоднішнього дня групи 3I паличок Хансена, ДНК яких часто знаходять на останках жертв прокази з Англії та південної Скандинавії. Сам молодий чоловік, судячи з усього, не був корінним англійцем - швидше за все, він іммігрував на Британські острови з тієї ж Скандинавії, швидше за все з Данії, або ж північної Німеччині, у водах річок яких спостерігаються аналогічні пропорції ізотопів.

Цей факт, як вважають вчені, дозволяє говорити про те, що проказа спочатку зародилася на території Скандинавського півострова і була перенесена в "велику" Європу в ранньому Середньовіччі, приблизно в 4-5 столітті нашої ери.

Цікаво, що це відкриття робить історію зникнення прокази ще більш загадковою - виходить, що штам 3I існував і активно поширювався серед європейців протягом майже 800 років, майже не змінюючись при цьому. Це означає, що епідемія прокази зійшла нанівець не через зміни в ДНК самого мікроба чи завдяки протидії імунної системи людини, а з якихось поки невідомих причин.

Зараз ви читаєте новину «Проказу в Європу принесли скандинави - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути