Ексклюзиви
понеділок, 23 листопада 2020 14:36

Принесли унікальний щоденник очевидця Голодомору

Принесли унікальний щоденник очевидця Голодомору
Музей отримав щоденник Лавра Нечипоренка. Фото: holodomormuseum.org.ua

23 листопада в Національний музей Голодомору-геноциду передали зошит зі спогадами свідка Голодомору 1932-1933 років Лавріна Нечипоренка.

Цією акцією музей розпочав масовий збір свідчень, реліквій, світлин родин, що пережили Голодомор. Вони стануть основою експозиції 2-ї черги Музею, яку будують. Відкриття заплановане на 2023 рік.

"У 1960-х роках вчитель фізики з Боярки, що на Київщині, Лаврін Нечипоренко в простому шкільному зошиті написав спогади про пережитий Голодомор-геноцид на рідній Житомирщині. Твір він назвав "33-й рік". Очевидно, що в Радянському союзі він не міг ніде його опублікувати. Разом з колегою, вчителем із сусідньої школи Іваном Коваленком, вони вирішили видати щоденник самвидавом. Ця справа була ризикована, адже загрожувала видавцям репресіями та термінами в радянських концтаборах. Певний час зошит зі спогадами зберігався в Івана Коваленка. Він мав завершити його редагування і набрати його на друкарській машинці", - повідомляє музей.

Коваленко провів у концтаборах 5 років. Його звинуватили у виготовленні антирадянської агітації. Усі рукописи з його будинку конфіскували. Щоденник дивом зберігся серед конфіскованих речей в архіві КДБ.

1996 року всі рукописи СБУ повернула Івану Коваленку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це зміст України. Презентували платформу для збору коштів на Музей Голодомору

"Я досліджую український рух спротиву на Київщині. Вивчав архівні матеріали. Про цей зошит дізнався від однієї жінки з Боярки. Її батько був українським дисидентом. Я запропонував їй піти до архіву СБУ. У багатьох людей це викликає недовіру, страх. Але ми знайшли справу її батька, дисидента Івана Коваленка. Там було вказано, що під час арешту в Коваленка конфіскували щоденник "33-й рік". Я спитав, чи це її батько написав щось про Голодомор? Вона сказала, що це твір його друга", - розповів краєзнавець Андрій Ковальов про віднайдення щоденника.

Презентували краудфандингову платформу "Зерна правди". Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила її спільно з IT-компанією SoftServe. Збиратимуть благодійні внески з метою створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору.

Зараз ви читаєте новину «Принесли унікальний щоденник очевидця Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути