вівторок, 10 квітня 2018 08:20

Президентське подружжя загинуло миттєво

Президентське подружжя загинуло миттєво
Фото 96 пасажирів літака Ту-154. Фото: https://espreso.tv

10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154, на якому перебували президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною та члени вищого керівництва Польщі. Усі 88 пасажирів та 8 членів екіпажу літака загинули. Польська делегація летіла в Катинь для участі в меморіальних заходах, присвячених 70 роковинам розстрілів енкаведистами польських військових у 1940 році.

Літак Ту-154М здійснював рейс з Варшави до Смоленська. Під час заходу на посадку в складних метеорологічних умовах за нез'ясованих обставин опустився на критично малу висоту (нижче рівня злітно-посадкової смуги). Зачепив лівим крилом березу на висоті 4 метри від рівня землі і розбився на відстані 350—500 м від початку посадкової смуги аеродрому Смоленськ-Північний. Екіпаж до останніх секунд життя боровся за врятування пасажирів та літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На уламках літака Качинського виявили сліди тротилу - ЗМІ

Розглядаються всі версії: збій навігаційного обладнання, помилка екіпажу, несприятливі погодні умови, технічні несправності літака, операція російських спецслужб, а також їх комбінації. Авіадиспетчери Білорусі попереджали про несприятливі умови для посадки у Смоленську і пропонували приземлитися у Мінську, але екіпаж все-таки вирішив сідати у Смоленську.

На борту літака був президент Польщі Лех Качинський разом зі своєю дружиною, голова Національного банку Польщі Славомир Скшипек, заступник міністра закордонних справ Анджей Кремер, керівник Інституту Національної пам'яті Януш Куртика, екс-президент Польщі у вигнанні Ришард Качоровський, голова Генерального штабу Польщі Францішек Ґонґор та багато інших урядовців. Всього загинуло 96 осіб.

5 серпня 2014 року суд Варшави виніс рішення, згідно з яким Польща відновить розслідування катастрофи літака Ту-154 під Смоленськом. Торік польська прокуратура перекваліфікувала звинувачення на адресу російських диспетчерів на вежі "Смоленськ-Північний" з "несвідомого" на "свідоме" доведення ними екіпажу президентського літака Ту-154М до авіакатастрофи. Розслідування триває і досі.

Президентське подружжя Леха та Марію Качиньських перепоховали у краківському королівському замку у Вавелі у листопаді 2016-го після ексгумації. Церемонія мала закритий характер, у ній взяли участь найближчі родичі екс-президента та його дружини.

Зараз ви читаєте новину «Президентське подружжя загинуло миттєво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути