Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2020 16:25

Правив службу сидячи: в музеї показали Євангеліє, жезл і посуд митрополита Шептицького
29

Омофор та жезл митрополита Андрея Шептицького
Фото: Валерій Шмаков
Особисте Євагнеліє XIX ст, видане у Москві церковнослов’янською мовою та вервиця, яку Шептицький 1906 р. привіз з Святої землі
Митра митрополита Андрея Шептицького
Кивот XVIII ст., чаша і дискос, якими користувався Шептицький для приватних богослужінь. Також підсвічники, виготовлені для митрополита у 1900 р.
Фото митрополита Андрея Шептицького з дітьми

У колишніх келіях костелу Св. Казимира у Львові відкрили Музей митрополита Андрея Шептицького.

Директор музею, отець Севастіян (Дмитрух) зібрав понад пів тисячі речей митрополита Андрея, його брата блаженного Климентія, родини Шептицьких-Фредрів.

Ідею створити музей виношував ще з радянських часів, коли УГКЦ була в підпіллі. Після смерті Шептицького чимало його особистих речей, як-от ікони, картини, скульптури, давні книги та предмети вжитку, ченцям вдалося сховати від радянської влади.

В експозиції є найвищі атрибути митрополита — омофор (плат з хрестами, що є частиною богослужбового вбрання єпископа - Gazeta.ua), жезл та митра (головний убір священника). На стендах - молитва Шептицького про Божу мудрість, його фото і цитати. Окрім цього, можна почути його голос, записаний під час промови на радіо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові відкрили мурал, присвячений Андрею Шептицькому

Унікальними експонатами є кивот XVIII ст. (футляр для церковного начиння), чаша і дискос (священна посудина, образ тарелі з Таємної вечері), якими користувався митрополит Андрей для приватних богослужінь у каплиці митрополичих палат. Поряд ікони авторства Анатоля Яблонського, а також дикірій і трикірій (підсвічники — Gazeta.ua), виготовлені для Шептицького 1900 року технікою різблення по дереву (майстер М. Шкрібляк). Ці ж ікони та підсвічники стояли біля труни Шептицького 1944 року.

Доступний для огляду стіл, за яким правив Службу Божу сидячи. Через хворобу змушений був пересуватися в інвалідному візку.

Автор: Валерій Шмаков
  Ікона авторства Анатоля Яблонського (зліва), яка стояла біля труни Шептицького у 1944 році. Також стіл (поч XX ст.), за яким митрополит правив службу сидячи
Ікона авторства Анатоля Яблонського (зліва), яка стояла біля труни Шептицького у 1944 році. Також стіл (поч XX ст.), за яким митрополит правив службу сидячи

За склом виставлено вервицю та особисте Євангеліє XIX ст., видане у Москві церковнослов'янською мовою. Щодня використовував його на літургії в капличці. Вервицю 1906 р. привіз зі Святої землі. Також представлений єпископський капелюх Шептицького із гербом Папи Римського, виданий йому у Ватикані.

У шафах, які стояли в митрополичих палатах на Святоюрській горі, виставлене родинне срібло та посуд із гербом графів Шептицьких. В особистій бібліотеці є його молитовник та екслібрис (печатка — Gazeta.ua). У шухляді лежать піюск митрополита (головний убір католицького священника), пояс чернечого ордену Василіян, яким підперізувався до кінця життя, а також шапочка, в якій його можна побачити на прижиттєвих фото.

Зберігся його особистий ціпок, виготовлений у Лондоні в 1920-ті. Щоправда, вкорочений. Після смерті митрополита його секретар отець Володимир Грицай підрізав його під свій зріст. Також можна оглянути лляні ноші, якими ченці піднімали митрополита, щоб перестелити йому постіль, коли він був важко хворим.

Також серед унікальних експонатів – портрет Шептицького під назвою "Український Мойсей", написаний художником Олексою Новаківським, який був його приятелем. Картину передано в музей за життя митрополита, але в 60-х втрачено. Зовсім недавно випадково знайдено о. Севастіяном.

"Ця експозиція не лише демонструє експонати, а й висвітлює три чесноти митрополита, які актуальні для сучасного світу. Це відмова від матеріальних благ, його віра та те, як мужньо терпів хворобу. Шептицький гідно пройшов випробування, показуючи приклад іншим. Показовим є його білий лляний плащ, виставлений тут. Митрополит Андрей був графом із заможної родини, а користувався простим полатаним одягом. Важко було його вмовити вдягнути щось нове. Розповідають, що черниці відрізали і міняли в плащі подертий рукав, коли Шептицький спав", - каже художник-реставратор, автор експозиції Ірина Гірна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Держіться, не відступайте" - важкохворий митрополит звернувся до українців

За її словами, він дуже просто й легко говорив з простими людьми.

Автор: Валерій Шмаков
  Фото митрополита Андрея Шептицького з монашками та дітьми
Фото митрополита Андрея Шептицького з монашками та дітьми

"За груповим фото видно, наскільки люди його поважали і сприймали його науку. На початку XX ст. люди ще вірили в забобони, язичництво. Митрополит їх навертав на путь істинний, займався просвітництвом", - додала Гірна.

Наразі експозиція розташована лише на першому поверсі. В майбутньому планують залучити більше простору, адже колекція велика і поповнюватиметься.

"Кожна з цих речей після смерті митрополита жила своїм, часом майже детективним, життям. У нас у планах зробити фільм, як ці речі отець Севастіян збирав і переховував. Ми знаємо про місцезнаходження ще декількох речей, поки що ведемо перемовини. Зокрема, про меблі з родинного маєтку в Прилбичах. Без сумніву, люди мають ще багато схованих раритетів, про які ми не знаємо, тож радо приймаємо на зберігання в музей", - зазначила Ірина Гірна.

Доктор теології і філософії, депутат галицького сейму Андрей Шептицький був предстоятелем Української греко-католицької церкви з 1901-го до смерті 1944 року.

За його часів у церковне богослужіння запровадили живу українську мову. Реформували богословську освіту, реорганізували духовну семінарію у Львові. Шептицький підтримував українське приватне шкільництво, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, багатьох учнів-богословів направляв на навчання до Рима, Інсбрука, Фрібура, Відня. Також владика опікувався сиротинцями, притулками, дитячими садками, фінансово підтримував наукові, освітні, культурно-мистецькі установи, видавництва і громадські організації.

Зараз ви читаєте новину «Правив службу сидячи: в музеї показали Євангеліє, жезл і посуд митрополита Шептицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути