вівторок, 20 листопада 2018 08:21

Пожежа знищила 100 кімнат королівського замку

Пожежа знищила 100 кімнат королівського замку
Вінздорський замок до пожежі 1992 року. Фото: http://vsviti.com.ua

Близько полудня 20 листопада 1992 року загорівся Вінздорський замок - резиденція британських монархів. Пожежу вдалося загасити лише через 15 годин.

Історія замку почалася в ХІ столітті - в епоху правління Вільгельма Завойовника. Для споруди фортеці за наказом короля, що перетворилася згодом у Віндзорський замок, був обраний крутий вапняковий пагорб, на якому в 1070 році і була споруджена перша дерев'яна будівля. У замку за дев'ять століть жило близько чотирьох десятків монарших осіб, які дуже часто добудовували і перебудовували замок.

На початку XX століття почалася активна модернізація замку: у всіх залах було зроблено електричне освітлення і центральне опалення, прокладена телефонна лінія, побудовані гаражі для автомобілів. Також були перероблені інтер'єри більшості залів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти угорських студентів радянські війська застосували авіацію, артилерію і танки

У 1992 році велика пожежа знищила каплицю і 100 кімнат призначених для церемоній і особистого використання. Імовірно, під час реставраційних робіт від одного з прожекторів загорілася портьєра, вогонь швидко поширився.

Збиток замку завдав не тільки вогонь, але і вода, якої його гасили. Також виникло питання, хто буде платити за відновлення замку, оскільки, як і інші державні будівлі, він не був застрахований. Було вирішено, що гроші будуть збирати, стягуючи плату за відвідування Букінгемського палацу і парку, що оточує Віндзорський замок. Відновлення цих пошкоджень закінчилася в 1997 році. Весь ремонт Віндзорського замку обійшовся у $53 млн.

23 жовтня 1956 року в столиці Угорщини Будапешті 200-тисячна народна демонстрація солідарності з повсталими робітниками Польщі, яка пройшла від пам'ятника польському полководцю Бему до пам'ятника Петефі була розстріляна прорадянською службою безпеки. Після цього В Угорщині почалося загальнонаціональне антирадянське повстання.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа знищила 100 кімнат королівського замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути