Ексклюзиви
четвер, 26 жовтня 2023 07:20

З'явились нові гроші

З'явились нові гроші
Першими в обіг надійшли банкноти і монети номіналом 5 і 10 червінців. 1, 3, 25 червінців надійшли в обіг 1923 року. Фото: wikipedia

26 жовтня 1922 року в СРСР розпочали випускати золоті червінці. Запрацювала грошова реформа Григорія Сокольникова.

Тоді оздоровлення фінансової системи було необхідним. Громадянська війна та більшовицька політика "воєнного комунізму" призвели до масового знецінення грошей. Поруч із радянськими в обігу були й царські рублі, гроші тимчасового уряду, УНР, різноманітних отаманів та польових командирів. Існувала і карткова система. Люди почали надавати перевагу натуральному обміну продуктами та товарами, ніж будь-яким грошам.

Реформування очолив виходець з Полтавщини, нарком фінансів Григорій Сокольников. Завдяки його зусиллям до роботи повернулись дореволюційні фахівці-фінансисти, які повернули в практику державні кредитні операції, провели кілька деномінацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На гривнях 1918-го коваля намалювали схожим на Григорія Сковороду

В результаті роботи виник червінець. Держбанку надали право емісії банкнот саме у ньому. За своєю вартістю дорівнював золотій царскій монеті у 10 рублів. Нові гроші забезпечили золотом на 25%, а товарами та короткостроковими векселями на 75%.

Декрет про карбування золотих червінців прийняли 26 жовтня. Монета мала містити 900 частин чистого золота і 100 частин міді. 22 листопада розпочали випуск банківських білетів Державного банку в червінцях. Металеві червінці уряд використовував для зовнішьної торгівлі, а паперові - для внутрішньої.

Реформа покращила економічну ситуацію в країні, втім, незабаром інфляція знову дала про себе знати. У 1930-х роках в СРСР візьмуться за нову грошову реформу.

Закон Директорії УНР про українську гривню вийшов 4 сiчня 1919-го. Обіг російських, німецьких, австрійських і румунських грошей на території України заборонили.

В основу закону поклали новий проект проведення грошової реформи, запропонований економістом Борисом Мартосом.

Російські грошові знаки номіналом 500 та 1000 рублів, випущені царським і Тимчасовим урядами, були анульовані. Російські кредитні білети вартістю від 1 до 100 рублів підлягали обміну на українську валюту.

Зараз ви читаєте новину «З'явились нові гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути