вівторок, 15 січня 2013 12:37

Загублені під час купання предмети розповідають історію бань

Автор: Фото: livescience.com
  Терми в Помпеях
Терми в Помпеях

Стародавні римляни, як і ми, купалися з перснями на пальцях і у вухах, а виринаючи, розуміли, що прикраса безповоротно втрачена.

Алісса Уітмор з Університету штату Айова (США) вивчила об'єкти, знайдені в каналізації римських лазень. Там не тільки милися і розслаблялися, але й демонстрували один одному свій соціальний статус, розважалися, перекушували і навіть вишивали.

У ту епоху лазні (точніше, терми) поширилися в усії Європі - і військові, і цивільні. Багато з них були справжніми архітектурними шедеврами і пам'ятками римської пишноти: величезні колонади, прекрасні мозаїки, численні басейни з водою різної температури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили в Римі печеру, де вовчиця вигодувала Ромула і Рема

Давні тексти містять натяки на заходи, що відбувалися в лазнях, але деталі нам відомі досить смутно. Тому пані Уітмор і вирішила звернутися до конкретних речей, знайдених археологами в стоках. Туди могло потрапити тільки те, що було втрачене або викинуте купальниками, тоді як предмети, виявлені, скажімо, на підлозі термів, могли там виявитися яким завгодно чином.

Пані Уітмор перевірила знахідки з 11 цивільних і військових лазень Італії, Португалії, Швейцарії, Німеччини та Великобританії 1-4 століть. Не дивно, що основну масу багатств склали предмети, що відносяться до купання: флакони з-під парфумів та масел, пристосування для догляду за нігтями, щипчики та інші речі, які дозволяють скласти уявлення про те, як дбали про себе жителі імперії.

Але в термах не лише наводили марафет. Там робили і медичні процедури. Наприклад, в одному зі стоків знайшли скальпель. А в лазнях Керлеона (Уельс) археологи розкопали три зуба підлітків і два - дорослих, що натякає на стоматологічні послуги.

Судячи з уламків тарілок, мисок, чашок, до басейнів брали їжу. У тому ж Керлеоні купальники пригощалися мідіями, молюсками і ракоподібними, тоді як в Силчестері (південь Англії) виявили сліди маку. Кістки говорять про те, що в термах подавали також яловичину, баранину, козлятину, свинину, птицю й оленину. Пані Уітмор відзначає, що в письмових джерелах згадуються фуршетні страви та солодощі, але про м'ясо чомусь мови немає.

Автор: Фото: livescience.com
  Римська інталія, що датується 212 роком. Її знайшли не в бані
Римська інталія, що датується 212 роком. Її знайшли не в бані

Гральні кістки й монети вказують на імпровізовані казино, а кістяні й бронзові голки та фрагменти веретен підказують нам, що жінки брали в терми домашню роботу. Звичайно, вони вишивали не у воді, а в інших приміщеннях. Можливо також, що працівники лазень пропонували швейні послуги, поки клієнти розслаблялися.

І нарешті - коштовності: заколки, намиста, брошки, кулони, інталії (різьблений камінь із зображенням у вигляді заглибленого рельєфу ). Мабуть, римляни не любили знімати прикраси, входячи у воду. Напевно, боялися, що вкрадуть, але більш імовірно, що терми були свого роду ярмарком марнославства: всі бачать, хто ти такий, навіть якщо ти скинув свій багатий одяг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відомою зовнішність дітей Клеопатри та Антонія

Але у воді (особливо в гарячій) клейкі речовини, за допомогою яких камені кріпилися до металу, розчинялися, та й металеві частини міняли форму, зісковзуючи з пальців і вискакуючи з вух.

До речі, пані Уітмор звертає увагу на присутність жіночих речей навіть у військових термах, що розташовувалися на території римських фортець.

Результати дослідження були представлені на конференції Археологічного інституту Америки.

Зараз ви читаєте новину «Загублені під час купання предмети розповідають історію бань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути