Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2019 15:35

Посол розкритикував роботу німецько-української історичної комісії

Посол розкритикував роботу німецько-української історичної комісії
Мельник заявив, що комісія майже не працює. Фото: "Цензор"

Посол України у Німеччині Андрій Мельник розкритикував роботу німецько-української історичної комісії.

"Я можу про це відверто сказати, ми незадоволені роботою двосторонньої німецько-української історичної комісії. Мало того, що ми незадоволені, ми розчаровані так званою роботою цієї комісії упродовж останніх чотирьох років", - сказав посол у коментарі Укрінформу.

Мельник навесні 2015-го просив у МЗС ФРН виділити кошти на роботу комісії з огляду на теми Другої світової війни та Голодомору. Тоді фінансування виділили з боку німецької служби академічних обмінів DAAD і Фонду Роберта Боша.

Але впродовж чотирьох років українська частина комісії була фактично бездіяльна.

"Мої письмові звернення, дзвінки до співголови комісії пана Ярослава Грицака з проханням висловити думку якщо не всієї комісії, то принаймні її української частини напередодні розгляду такого питання як зараз (визнання Голодомору геноцидом), залишилися без відповіді протягом численних тижнів. Я вважаю таку позицію безвідповідальною. І ми зараз намагаємося порушити питання, щоб робота комісії була повністю переформатована", - заявив посол України у ФРН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат дав негативний прогноз щодо визнання Німеччиною Голодомору геноцидом

Посол заявив, що робота комісії обмежується однією конференцією на рік, на якій обговорюють другорядні питання, а проблеми Голодомору, історичної пам'яті у ФРН про жертв-українців залишаються поза увагою.

"Я вважаю, що це неприпустимо. І ми намагатимемося змінити такий підхід. Ми будемо взагалі ставити під питання принцип роботи цієї комісії. А називати її німецько-українською станом на сьогодні, виходячи з результатів роботи, поки що язик не повертається. Це - німецька комісія, в якій формально беруть участь кілька українських істориків", - резюмував Мельник.

Комітет німецького Бундестагу взявся до розгляду питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу. Повідомив про це посол України в Німеччині Андрій Мельник у Twitter.

Зараз ви читаєте новину «Посол розкритикував роботу німецько-української історичної комісії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути