середа, 17 квітня 2019 12:05

Після відставки Хрущов думав про самогубство
7

17 квітня 1894-го народився перший секретар ЦК КПРС Радянського Союзу (1953–1964) Микита Хрущов.

Запам'ятався тим, що запровадив у СРСР масове вирощування кукурудзи, чим заледве не знищив сільське господарство країни. Заявив віце-президенту США Річарду Ніксону: "Я вам покажу Кузькину мать!", а під час виступу на засіданні Асамблеї ООН почав бити черевиком по трибуні. 1961-го пообіцяв, що "нинішнє покоління радянських людей буде жити за комунізму".

Пропонуємо цікаві факти про Хрущова.

Дружина їздила трамваєм

Був одружений тричі, мав 5 дітей. Про зятя Хрущова Олексія Аджубея, редактора газети "Известия", склали приказку: "Не имей сто друзей, а женись, как Аджубей". Перша дружина Надія Горська померла, друга Єфросинія Писарєва теж — від тифу 1920-го. Третя, Ніна Кухарчук — українка, своячка письменника Михайла Шолохова. Прожили разом майже 50 років. 1965-го під час оформлення пенсійних справ і прописки у новій квартирі виявилося, що їхній шлюб незареєстрований. Микита Сергійович називав дружину за прізвищем. Знала англійську, їздила з чоловіком у закордонні поїздки. Працювала на електрозаводі, де керувала відділом агітації та пропаганди. Їздила на роботу трамваєм. Там ніхто й не здогадувався, що вона — дружина лідера держави. Саме завдяки їй Хрущов ходив в українських вишитих сорочках і навіть вживав українські слова. Ніна Петрівна пережила чоловіка на 13 років.

Любив лаятися

"Хрущов так лихословив, що не тільки вуха в'янули, а і чавунні тумби червоніли", — йшлося у секретній доповіді заступника голови Ради міністрів СРСР Дмитра Полянського 1964-го. Її не дозволили виголосити, залишилась в архіві, де її знайшли історики. Хрущов регулярно принижував коллег і підлеглих, ображав навіть жінок. "Бездельник, лентяй, вонь, грязная муха, мокрая курица, дерьмо, г...о, ж..а" — це тільки ті слова, які Полянський наважився записати, інші ж жоден папір, за його словами, не витримав би", — розповідала мовознавець Лариса Масенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На першому джазовомі концерті в Союзі Микита Хрущов вийшов із залу

Одружив космонавтів заради експерименту

Після польоту в космос першої жінки-космонавта Валентини Терешкової її нагороджують Орденом Леніна і Зіркою Героя Радянського Союзу, дають квартиру. Через півроку вона виходить заміж за космонавта 34-річного Андріяна Ніколаєва. Це ідея Хрущова та учених-медиків. Хочуть дослідити вплив космосу на репродуктивну систему людини. Молодята цього бояться. Експеримент із потомством собак-космонавтів закінчився трагічно: щенята народилися сліпі й усі загинули. За рік у зіркової пари народжується здорова донька.

Потурбувався про Крим

Восени 1953-го Микита Хрущов відвідав Крим. Його зустріли натовпи переселенців, які приїхали з Росії, Волги, північно-кримських областей. Вони благали генсека вирішити проблему із продовольством.

"Картина була безрадісна, — писав у своїх спогадах тодішній редактор газети "Комсомольська правда" Олексій Аджубей. — Висохла земля, зруйнований війною та сталінсько-беріївськими опричниками край, пусті селища і татарські аули. Все це вимагало якихось негайних рішень. Хрущов одразу ж наполіг на поїздці до Києва. І вже ввечері на прийомі у Маріїнському палаці в столиці України він ще і ще повертався до кримських проблем і неприємних вражень, які його переслідували, "умовляв українців допомогти відродженню земель".

"Якщо ви подивитеся на карту, то Крим "пристебнутий" до України, і коли там стали займатися економікою, і найголовніше, будувати той канал, який зараз, на жаль, закопали, то Держплан сказав, що краще, якщо будуватимуть під однією юридичною особою. І передали Україні (19 лютого 1954-го Президія Верховної Ради СРСР видала Указ "Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР), як передавали багато регіонів", — зазначав син Микити Хрущова Сергій Хрущов.

"Це було рішення структурне і правильне. Крим почав відроджуватися, почали садили багато винограду", — зазначив Сергій Хрущов.

Розвінчав культ особи Сталіна

У ніч на 25 лютого 1956-го Микита Хрущов на XX з'їзді КПРС виступив із доповіддю "Про подолання культу особи і його наслідків". У промові вперше публічно почав говорити про сталінські репресії та порушення "соціалістичної законності" у роки правління Йосифа Сталіна.

Перший секретар звинуватив Йосифа Сталіна у бездарному керівництві у роки Другої Світової війни та створив у публічному просторі образ диктатора. Знаменита доповідь Микити Хрущова була відправлена по усьому Союзу з метою інформування населення.

Виступ Хрущова став поворотним пунктом для подальшої "відлиги". Своєю промовою він підірвав одну із основ кругової поруки, що насаджувалася не лише в партійній сфері, а й і у всіх інших. Провівши паралель між Радянським Союзом і гітлерівською Німеччиною, Хрущов, певним чином, здійснив фурор, показавши зміну курсу своєї політики , яка не була схожою на сталінську.

Повоєнне радянське суспільство на правах переможця вимагало якісних змін, які б могли компенсувати втрати, завдані війною. Ваажаючись наддержавою, Радянський Союз був змушений впливати у заданні ритму на політичній арені. Відповідно до вимог часу необхідно було показати міжнародній спільноті, що Союз готовий до таких перетворень.

Втім, найбільший резонанс нове політичне віяння мало в культурному житті. Саме Ілля Еренбург, знаний письменник і публіцист, назвав ці процеси "відлигою", що перейшло у загальний слововжиток. Саме "відлига" відкрила дорогу кагорті шістдесятників, які згодом стали й дисидентами.

Пив із секретної чарки

Микиту Сергійовича часто звинувачували в пияцтві. І тільки деякі з його оточення знали, що Хрущов майже не пив. Його особистий фотограф і друг Петро Крімерман розповідав, що на банкетах або при гостях Микита Сергійович для виду наливав собі горілки. Але у чарки, вельми місткої на перший погляд, було подвійне дно, котре піднімалося майже доверху. Це був подарунок Хрущову з Німеччини. Всім здавалося, що Микита Сергійович перекидає повну чарку, а насправді він випивав всього пару крапель. Зять Хрущова Олексій Аджубей стверджує, що, проголошуючи численні тости, Микита Сергійович найчастіше пив не коньяк, а чай із коньячної пляшки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 87 році життя померла донька Хрущова

Не любив охорони

Микита Сергійович не любив навколо себе великого скупчення охорони, що ускладнювало гарантування його безпеки. Втім, великих терактів проти Хрущова не було. 1961-го у Києві під час наради працівників сільського господарства до нього кинулася буфетниця з ножем. А на вокзалі у Відні з натовпу в його сторону жбурнули пакет. Вважаючи, що це вибуховий пристрій, співробітник охорони накрив пакет своїм тілом. "Бомба" виявилася листом одного румуна, який просив Хрущова про допомогу.

Звільнили за 6 "К"

Після усунення з посади 1964-го у народі жартували, що Хрущова звільнили за шість "К": розвінчання культу Сталіна, комунізм, кукурудзу, погіршення стосунків з Китаєм, Кубинську кризу і "Кузькину мать". Він сподівався, що після 46 років членства в партії отримає хоча б якусь чиновницьку роботу. Звик працювати по 14-16 год. на добу, а тут виявився нікому непотрібним.

Але йому тільки призначили 500 карбованців пенсії — при середній у країні 100. Виділили квартиру в Москві, у старому будинку без сміттєпроводу. А ще дачу в селі Петрово-Дальнє неподалік радянської столиці. Дача Хрущову подобалася: просторий одноповерховий дерев'яний будинок на околиці соснового лісу. Яблуневий сад, клумби, кущі бузку й жасмину.

До новоявленого пенсіонера приставили охорону. Хотів відмовитися — не дозволили.

"Одразу не зрозумієш, чи мене охороняють від світу, чи світ від мене", — махнув рукою.

Дуже депресував, плакав. Думав про самогубство. Здавалося на риболовлі, що навіть риби сміються з нього.

Мемуари видали за кордоном

1966-го діти вирішили відволікти батька й почали просити написати мемуари. Він довго відмовлявся, врешті-решт таки зважився. Перш за все, хотів розповісти про Йосипа Сталіна, його помилки і злочини. Боявся, що наступники починають відбілювати постать диктатора. Невдовзі про цю затію дізналися в Кремлі. Викликали на бесіду — вимагали припинити роботу, а що вже написано, здати до ЦК.

"Не можу зрозуміти, що ви від мене хочете, — завівся Хрущов. — Мемуари пише величезна кількість людей. Мемуари не є історією, а поглядом кожної людини на прожите нею життя. Ваша охорона й так стежить за кожним моїм кроком, тюремники якісь. Втикали всю дачу прослухачами. Сортир — і той не забули. Витрачаєте народні гроші на те, щоб пер..я підслуховувати. Ви можете у мене відібрати все — пенсію, дачу, квартиру. Все це в ваших силах, і я не здивуюся, якщо ви це зробите. Нічого, я собі прожиток знайду. Піду слюсарювати. А ні, так із торбинкою піду по людях. Мені подадуть".

З тим і відпустили. Диктував мемуари по 3–5 годин щодня прямо на дачі, плюнув на те, що підслуховують. Його син Сергій зумів передати записи за кордон, першу частину спогадів там надрукували англійською мовою 1971-го — за кілька місяців до смерті Хрущова. Повне зібрання російською — це 4 томи — побачило світ 1999-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Собрались и мажете говном, а я не могу возразить"

Анекдоти про Хрущова

Хрущов відвідав свиноферму. Свині:

— Хру… хру… хру…

— Годуйте краще, щоб повністю вимовляли.

* * *

Якийсь чоловік написав на паркані "Хрущов — дурак". Йому дали 11 років тюрми: один за псування державної власності та 10 за розголошення державної таємниці. За рік звільнили — розголошене ним перестало бути державною таємницею.

* * *

Хрущов ішов колгоспним полем і впав у яму з добривами. Якийсь селянин допоміг йому вилізти. Хрущов говорить йому:

— Дякую, чоловіче, але нікому не говори, що мене витягнув, бо люди засміють.

— Добре, Микито Сергійовичу. Але ви також нікому не кажіть, що я вас витягнув, бо люди мене вб'ють.

Зараз ви читаєте новину «Після відставки Хрущов думав про самогубство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути