вівторок, 30 травня 2017 14:20

На першому джазовому концерті в союзі Микита Хрущов вийшов із залу

На першому джазовому концерті в союзі Микита Хрущов вийшов із залу
Микита Хрущов із джазменом Бенні Гудменом. Фото: Вікіпедія

30 травня 1962 року вперше джазмени США виступали в СРСР. Американець Бенні Ґудмен зі своїм ансамблем дав перший з шести концертів.

Перший концерт оркестру Ґудмена відбувся в Палаці спорту в Лужниках. На виступ прибуло все радянське керівництво, включаючи Микиту Хрущова, голову Ради міністрів Олексія Косигіна і міністра культури Катерину Фурцеву. Після першого відділення Хрущов залишив зал - йому джаз був незрозумілий. Не допомогло навіть виконання Ґудменом на кларнеті російської народної пісні "Полюшко-поле".

Зате народний успіх біг-бенду був приголомшливим. У газеті "Радянська культура" Ґудмена назвали "істинним поетом кларнета". Фотографія "короля свінгу" з інструментом у руках на Красній площі в оточенні московських дітей обійшла всі газети світу. На іншому сенсаційному знімку радянський лідер Микита Хрущов з натягнутою усмішкою тиснув руку Бенні Ґудмену.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Квакання жаби, дикий зойк, хрюкання свині" – Максим Горький назвав джаз "музикою для товстих"

Потім Бенні Ґудмен і його музиканти вирушили в поїздку Радянським Союзом. Під час гастролей оркестр дав 32 концерти у Ленінграді, Москві, Києві, Ташкенті, Тбілісі і Сочі. На них побували понад 180 тис. людей. Оркестр Ґудмена зустрічали і проводжали стоячи, по десять разів викликаючи музикантів на біс. Люди просто не розходилися, доки в залі не вимикали світло. Як пізніше зізналися музиканти, такого прийому не очікували. Вони боялися принижень і громадського осуду. Сам Ґудмен був захоплений рибалкою, чудовими велетенськими залами і тим, що у росіян все гаразд "почуттям свінгу".

Приїзд у СРСР оркестру Бенні Ґудмена дав поштовх розвитку радянського джазу. Восени в Москві на вул. Горького в кафе "Молодіжне" відкрився джаз-клуб.

Бенні Ґудмен (1909-1986) - американський джазмен, кларнетист, прозваний "королем свінгу". Народився в Чикаго в родині бідних єврейських емігрантів з Білої Церкви, що під Києвом. 1925-го 16-річний Ґудмен долучається до одного з найкращих чиказьких оркестрів - The Ben Pollack Orchestra. Успіх Бенні у свінгу порівнюють з успіхом Елвіса Преслі у рок-н-ролі. Обидва популяризували "чорну" музику серед білої молоді.

Зараз ви читаєте новину «На першому джазовому концерті в союзі Микита Хрущов вийшов із залу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі