Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2017 15:06

Після корабельної катастрофи на берег щодня викидало людські рештки

Після корабельної катастрофи на берег щодня викидало людські рештки
20 грудня 1987 року пором Dona Раz зіткнувся з танкером Vector. Фото: Вікіпедія

20 грудня 1987 року біля острова Маріндуке філіппінський морський пором Dona Раz через тайфун зіткнувся з танкером Vector. Через 20 хвилин обидва судна затонули, що призвело до загибелі 4386-и пасажирів та членів екіпажів.

Dona Раz о 6:30 ранку вийшов з порту Таклобан і попрямувала до Маніли, а приблизно о 22:00 - 22:30 судно проходило по протоці Таблас неподалік острова Мариндуке. В цей час погода була ясна, на морі було незначне хвилювання, тому загрози судноплавству в цьому районі не було. Але в Манілу паром так і не прийшов. Приблизно о 22:30 сталося зіткнення порома з танкером Vector, який транспортував близько тисячі кубометрів бензину та інших нафтопродуктів. При зіткненні прогримів один або два вибухи, танкер відразу почав протікати, на поверхню моря витекла велика кількість бензину, який одразу ж спалахнув. Незабаром вогонь охопив і Dona Раz.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начинене вибухівкою судно "Монблан" врізалось в натовп на пірсі Галіфакса

На борту порома почалася паніка, команда не робила ніяких дій з порятунку пасажирів. Багато людей стрибали за борт, проте більшість з них незабаром загинула від полум'я. Частина пасажирів не ризикнули залишати палаюче судно, проте допомога так і не прийшла. Приблизно опівночі пором пішов на дно, несучи з собою пасажирів і будь-яку надію на порятунок. Близько 2-ї ночі затонули рештки танкера.

Про катастрофу стало відомо тільки о шостій годині ранку, влада направила на місце аварії рятувальників, проте пошуково-рятувальні роботи тривали не більше одного дня - всього було врятовано 26 чоловік. Протягом кількох днів після катастрофи на берег викинуло останки 108 осіб. Всі вони мали сліди опіків, і майже всі були обгризені акулами, яких дуже багато в цих морях. Ще тисячі людей так і не було виявлено, що в подальшому ускладнювало точний підрахунок кількості жертв і з'ясування причин катастрофи.

В катастрофі загинуло 4386 осіб, з них 4317 пасажирів порома Dona Раz і 58 членів екіпажу, а також 11 членів екіпажу танкера Vector. Врятувати вдалося тільки 24 пасажирам порома і 2 членам екіпажу танкера. Таке число жертв робить цю катастрофу найбільшою в мирний час за всю історію.

Зараз ви читаєте новину «Після корабельної катастрофи на берег щодня викидало людські рештки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути