Ексклюзиви
понеділок, 22 червня 2020 14:06

Пошта долучилася до відзначення ювілею київського театру

Укрпошта випустила поштову марку, присвячену 100-річчю Національного академічного драматичного театра імені Івана Франка.

На марці зображено сам театр, а на купонах його засновників - Гната Юру і Амвросія Бучму. Також зображено актрису Наталію Ужвій, театрального режисера Сергія Данченка і Богдана Ступку, який очолював театр в 2001-2012 роках, повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пошта присвятила марку кіборгам

Театр імені Івана Франка було засновано у Вінниці 1920 року частиною акторів Молодого театру на чолі з Гнатом Юрою та акторами Нового Львівського театру на чолі з Амвросієм Бучмою. 1923 року театр, як Державний театр УРСР, переїхав до тодішньої столиці України - Харкова. Влітку 1926 року за рішенням уряду його перевели до Києва. 1940 року - театр одержав звання академічного.

Указом президента України від 11 жовтня 1994-го театру надано статус Національного. З кінця 2001 до 2012 року його очолював Герой та народний артист України Богдан Ступка. Театр стає дійсним членом Міжнародного інституту театру, сприяючи таким чином популяризації українського театрального мистецтва у світі.

Автор: mkip.gov.ua
  Підготували марку до 100-річчя Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка
Підготували марку до 100-річчя Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка
Актор і режисер театру Гнат Юра народився 8 січня 1888-го у селі Федвар на Кіровоградщині. Виховувався у родині дядька. Ще в шкільні роки робив перші кроки на сцені. У роки Першої світової війни Гнат перебував у російському та австрійському таборах для інтернованих осіб. Згодом був мобілізований до царської армії. У 1917–1919-х Гнат грав на сценах київського Молодого театру та у першому на той час державному театрі України ім. Тараса Шевченка.
Зараз ви читаєте новину «Пошта долучилася до відзначення ювілею київського театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути