Ексклюзиви
пʼятниця, 24 березня 2017 09:00

Помилка капітана спричинила найбільшу екологічну катастрофу на Алясці

Помилка капітана спричинила найбільшу екологічну катастрофу на Алясці
Ліквідація наслідків аварії "Ексон Вальдез" Фото: Вікіпедія

24 березня 1989 року у затоці Принца Вільгельма біля південного узбережжя Аляски налетів на рифи й дав тріщину супертанкер Exxon Valdez американської компанії Exxon. Через п'ять пробоїн, одна з яких мала 2 м завширшки й 7 м завдовжки, в океан потрапили 11 млн галонів нафти - 40,9 млн л. На поверхні утворилася пляма площею понад 1 тис.кв.км. Ліквідували наслідки аварії майже три роки. Це обійшлося компанії Exxon у понад $3 млрд.

Аварія танкера Ексон Вальдез є однією з найбільш спустошливих катастроф на морі. Цей регіон був середовищем життя лосося, морської видри, тюленя та морських птахів. Протягом перших кількох днів густа плівка нафти покрила велику область в протоці Принца Вільяма.

Читайте також: Іранський танкер обвалив ціни на нафту

За день до аварії повністю завантажений нафтою танкер Ексон Вальдез відійшов від нафтового терміналу в Вальдезі на Алясці і взяв напрямок на південь через протоку Принца Вільяма. Капітан Джозеф Хейзлвуд змінив курс північніше в напрямку перешийка, щоб обминути айсберги. Рульовий повернув судно вправо, але воно не поверталося достатньо швидко. В 12:04 корабель наштовхнувся на риф. В океан потрапили 11 млн галонів нафти - 40,9 млн л. Ліквідаційне підпалювання нафти було відносно успішним. Передача нафти з тимчасових кораблів в більш постійні контейнери теж була ускладнена її вагою та товщиною. Шторм розніс свіжу нафту в напрямку скелястих берегів острова Лицаря. Це спричинило екологічну катастрофу та винищення багатьох представників флори та фауни в тому регіоні.

Після трагедії Конгрес США заборонив доступ компанії власнику судна у води Аляски. Ексон витратила близько $2 млрд доларів на збирання нафти і ще $1 млрд на виплати за цивільні та кримінальні злочини.

Зараз ви читаєте новину «Помилка капітана спричинила найбільшу екологічну катастрофу на Алясці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути