вівторок, 18 червня 2019 15:00

Померла, не витримавши холоду: розповіли трагічну історію ув'язненої селянської родини

У Золочівському замку на Львівщині збереглись чоботи 16-річної Марії Гевко. ЇЇ разом із батьками Миколою та Ганною виселили до Сибіру 1939-го. Родина жила в селі Ремезівці неподалік Золочева.

Автор: Оксана Княжик
  Марія Гевко в дитинстві
Марія Гевко в дитинстві

"Спочатку заарештували Миколу Гевка і забрали до замку-тюрми, — каже наукова працівниця музею Наталія Дзядик. - Дружину Ганну з донькою Марією привезли пізніше. Тоді важко було зрозуміти принцип арештів. Адже заарештовували і звичайних селян-хліборобів, простих робітників, які нічим ще не встигли завинити. Припускаю, що їх карали за відмову вступати до колгоспів. Тут, у замковому дворі, вони бачилися востаннє. Марії тоді було 10 років. У 16 років вона померла, не витримавши холодного клімату.

Микола і Ганна повернулися додому у 70-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядали волинські палаци за поляків - добірка фото

"Рідна хата була зайнята. Їм дозволили поселитися у стайні. Миколу ховали зі стайні, яку старі пристосували для житла. Ганна померла 1990-го і ховали її вже з рідної хати. Як найдорожчу реліквію батьки зберегли Марусині чоботи, які привезли з Сибіру. Вони були на ній у час смерті".

Автор: Оксана Княжик
  Чоботи Марії Гевко, які були на ній в час смерті в Сибіру
Чоботи Марії Гевко, які були на ній в час смерті в Сибіру

Замок польського короля Яна ІІІ Собеського у місті Золочів на Львівщині перетворили на тюрму в 70-х XIX ст. 1 вересня 1939-го почалася Друга світова війна. Пакт Молотова-Рібентропа змінив становище. Червона армія перейшла Збруч. Золочівський замок став тюрмою НКВС. Нова тюремна адміністрація перейняла всі документи, а персонал тюрми розстріляла. В'язницею Золочівський замок був до 1953-го. Наступні 30 років у ньому розміщувалось ПТУ. І лише 1986-го замок передали Львівській галереї мистецтв, яка за 3 роки розпочала реставрацію пам'ятки.

"Як замок відреставрували, то в 90-х сюди почали приходити місцеві жителі, родичі тих, кого відсилали звідси до Сибіру, і тих, хто відбував тут покарання в 40-50-х. Вони залишали тут речі рідних і ділилися спогадами. Тоді хтось із родини Гевків і приніс ці чоботи. Залишив тут як згадку".

Вирізані з дерева кліше для створення повстанських листівок передав меценат до Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові. Чоловік викупив їх на аукціоні антикваріату Violity та приніс до установи на зберігання.

Зараз ви читаєте новину «Померла, не витримавши холоду: розповіли трагічну історію ув'язненої селянської родини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути