середа, 29 травня 2019 16:11

Поляки пішли на поступки українцям

Поляки пішли на поступки українцям
Повстанці Федоровича атакують польський табір. Ілюстрація: artgallery.zp.ua

Козацька старшина та коронний гетьман Станіслав Конєцпольський підписали 29 травня 1630-го Переяславську угоду. Гетьман пішов на поступки.

Триває війна Речі Посполитої з Московією. Конєцпольський планує залучити до неї козаків. Не зважає навіть на повстання, яке вони підняли перед тим.

Угода підтверджує козацькі привілеї. Річ Посполита збільшує козацький реєстр до 8 тисяч. Учасники повстання отримують амністію. Козаки, що не ввійшли до реєстру, повертаються до своїх панів. Лідера повстання Тараса Федоровича козаки не видають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бессарабія увійшла до складу Росії

Але Переяславська угода не послаблює суперечності між козаками й шляхтою. Тому з часом боротьба українського народу проти польського панування продовжується.

20-30-ті XVII ст. - період козацько-селянських повстань. Бунти спричинені польским гнітом і недотриманням поляками обіцянок щодо збільшення козацького реєстру. Обіцянки були дані гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному, який разом із козаками врятував Річ Посполиту від Османського розгрому 1621-го під Хотинською фортецею. Розпочинається масове самовільне покозачення, проти якого виступає польська шляхта. Перше повстання 1625-го очолює козацький ватажок Марко Жмайло. Виснажені повстанці йдуть на угоду, яку підписує новообраний гетьман Михайло Дорошенко, підпис під угодою ставить і писар війська запорізького Богдан Хмельницький.

Наступне повстання відбулось 1630-го. Козаки прагнуть зупинити свавілля польських жовнірів розквартированих в українських містах. Повстанці Тараса Федоровича Трясила розгромили місцевий польсько-шляхетський гарнізон 4 квітня у Корсуні на Черкащині.

Козаки 3 тижні б'ються з армiєю коронного гетьмана Станіслава Конецпольського. Поляки зазнають вiдчутних втрат. Коли коронний гетьман вирушає з табору, Трясило збирає військо в кулак і вдаряє в серце табору, влаштувавши знамениту "Тарасову Ніч".

Після повстання Тараса Трясила на українських землях спалахує ще низка великих козацько-селянських повстань, а їхньою кульмінацією стає Національно-визвольна війна українського народу під проводом Богдана Хмельницького 1648-го.

Зараз ви читаєте новину «Поляки пішли на поступки українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути