четвер, 04 квітня 2019 13:37

Українці рогромили гарнізон

Українці рогромили гарнізон
Повстанці Тараса Трясила розбили польський гарнізон. Фото: UA Modna

Повстанці Тараса Федоровича Трясила розгромили місцевий польсько-шляхетський гарнізон 4 квітня 1630 року у Корсуні на Черкащині.

Козаки три тижні билися з армiєю коронного гетьмана Станіслава Конецпольського. Поляки зазнали вiдчутних втрат. Коли коронний гетьман вирушив з табору, Трясило зібрав своє військо в єдиний кулак і вдарив, повідомляє zl-ua.news.

Українцям вдалось піднятися на вал, увірвалися в табір та почали битися з польськими військами. У той час до табору повернулися шляхтич Лащ Самійло з Конецпольським і битва спалахнула з новою силою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику

Дощ не дав змоги військовим застосовувати рушниці та гармати. Через шість годин безперервного бою обидві сторони не змогли почати рукопашну битву.

Після дощу поляки влаштували бенкет. Вони були переконані, що козаки теж почали пити. Але українці чекали, допоки в польському таборі не переп'ються і тоді пішли на штурм.

В нічному бою козакам вдалось розгромити польське військо. Подія отримала назву "Тарасова ніч".

Польський коронний гетьман Станіслав Конецпольський і українська козацька старшина 29 травня 1630 року підписали Переяславську угоду. Перед цим в Україні пройшло повстання козаків під проводом Тараса Трясила. Бунт підняли козаки, які не увійшли до реєстру - офіційного списку людей, узятих на службу Речі Посполитої.

Зараз ви читаєте новину «Українці рогромили гарнізон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути