вівторок, 29 травня 2018 14:23

Українці змусили Польщу піти на поступки

Українці змусили Польщу піти на поступки
Тарас Трясило домігся збільшення реєстрів козаків. Фото: "На скрижалях".

Польський коронний гетьман Станіслав Конецпольський і українська козацька старшина 29 травня 1630 року підписали Переяславську угоду.

Перед цим в Україні пройшло повстання козаків під проводом Тараса Трясила. Бунт підняли козаки, які не увійшли до реєстру - офіційного списку людей, узятих на службу Речі Посполитої.

У березні 1630-го Трясило зі своїм військом захопив Черкаси та Корсунь. Після здобуття міст на його бік перейшла більшість реєстрових козаків. Повстанці завдали удару польському війську на чолі з Конецпольським. Вирішальний бій між козаками й польським військом стався під Переяславом. Бої тривали 3 тижні. 20 травня 1630 року козаки знищили представників найшляхетніших польських родів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петро Дорошенко наказав свою дружину відправити у монастир за зраду

Успіх повстанців схилив Конецпольського до переговорів. Переяславська угода збільшила реєстр козаків до 8 тисяч. До нього вписувалися козаки, вилучені з реєстру на початку року. Козаки отримали право самі обирати собі гетьмана. Історики вважають, що пом'якшення уряду Речі Посполитої у ставленні до козаків було пов'язане з наближенням кінця терміну Деулінського перемир'я з Московською державою, що означало поновлення воєнних дій та участь у них козацьких загонів.

Московські війська під керівництвом полковника Яковлєва 25 травня 1709 року знищили Чортомлицьку Січ - на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині.

Зараз ви читаєте новину «Українці змусили Польщу піти на поступки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути