Ексклюзиви
понеділок, 16 вересня 2019 10:24

Польський уряд взявся за українців

Польський уряд взявся за українців
У ході пацифікації заборонили проводити вшанування козаків, які загинули в Бою під Берестечком 1651-го Фото: twitter.com

Польський уряд розпочав насильницьке "умиротворення" українців у Галичині 16 вересня 1930-го. Акція отримала назву "пацифікація". Проведена на чолі з головою уряду Польщі маршалом Юзефом Пілсудським і міністром внутрішніх справ Феліціяном Славой-Складовським

Приводом стали протести українців у Галичині щодо польського панування. Відповідальність за це покладали на ОУН та її підрозділ - Українську військову організацію. Ті одразу загальмували саботажну кампанію.

Пацифікація мала на меті послаблення українських політичних сил у краї. До неї залучили понад 1 тис. поліцейських, військову кавалерію та допоміжні підрозділи. За декілька днів арештували визначних українських громадських діячів - голову УНДО Дмитра Левицького, адвоката Володимира Целевича, священика Івана Ліщинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського священика застрелили у Польщі

Ліквідували українські суспільні молодіжні організації: "Січ", "Пласт", "Сокіл". Закрили гімназії в деяких містах. Розгромили "Просвіту" та кооперативи.

Українські політичні діячі, підтримані митрополитом Андреєм Шептицьким, просили припинити терор проти населення, але марно. Всього поляки провели понад 5 тис. каральних акцій українськими селищами та містами.

Репресії призвели до зменшення українського представництва у польських органах влади. Українці з Галичини здобули лише 20 місць у Сеймі. Згодом вони звернуться до Ліги Націй із проханням натиснути на Польщу і змусити її виконувати зобов'язання щодо українців. У січні 1932-го Ліга Націй засудила дії польського уряду щодо населення Галичини. Кампанія завершилась.

Закон "Про деякі постанови в організації шкільництва" прийняли у Польщі 31 липня 1924-го. Цим актом, замість національних шкіл, створювалися двомовні. Викладання в них поступово переходило на польську.

Тоді у Східній Галичині було понад 2 тис. українських шкіл. На початок Другої світової війни їх залишилось лише 352. Після закінчення таких шкіл українців не допускали до отримання вищої освіти. Привілеї мали лише ті, хто відслужив у польскій армії та склав присягу.

Зараз ви читаєте новину «Польський уряд взявся за українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути