субота, 08 серпня 2020 10:15

Поліція заборонила промови на похоронах письменниці

Поліція заборонила промови на похоронах письменниці
Жінки несуть труну Лесі Українки на Байковому цвинтарі Фото: l-ukrainka.name

Письменницю Лесю Українку поховали на Байковому кладовищі в Києві 8 серпня 1913 року. Похорон проходив під наглядом поліції.

Спочатку попрощатися з нею прийшли від 500-700 людей. Перед тим жандарми заборонили їм виголошувати промови і співати "Вічну пам'ять", перечитали стрічки на вінках. Заборонили й нести труну на руках і змінили попередній маршрут до цвинтаря. Влада побоювался перетворення похорону на українську національну маніфестацію, як було перед тим на похоронах композитора Миколи Лисенка.

Попереду поховального воза, вкритого живими квітами і вінками, йшло духовенство Свято-Вознесенської церкви і чоловічій хор. За возом ішли рідні письменниці й решта багатолюдної процесії, яка постійно збільшувалась. Пройшли повз будинок по вулиці Маріїнсько-Благовіщенській - тепер Саксаганського, де у матері жила Леся Українка. Перед самим цвинтарем труну підняли і понесли 6 жінок. Попереду йшли подружки письменниці, акторки Наталія Дорошенко та Валерія Пахаревська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леся Українка в Єгипті, Криму, Італії, на Кавказі - рідкісні фото поетеси облетіли мережу

"Тоді кінні жандарми уставились біля входу і пропустили на цвинтар передню частину похоронного походу. Та коли перші ряди похоронних гостей були вже на цвинтарі, станули жандарми поперек входових воріт, щоб не пустити дальше тисячів учасників похорону. Та маси народу поперли з усієї сили вперед, коні розскочилися і народ хлинув густими рядами на цвинтар та уставився довкола гробу. Почалася нагробна відправа при прегарному співі хору. Вже похороння відправа скінчилася, вже сира земля вкрила домовину Великої Поетки, а хор співав ще довго, довго. Люди стояли спокійно довкола свіжої могили Лесі Українки. Так демонстрували українці проти жандармської заборони виголошувати промови на похоронах Поетки-Геройки, Борця за волю України", - згадував учасник процесії Роман Стефанович.

На могилу письменниці поклали 30 вінків з усіх куточків України, згодом люди почали розходитись.

Через туберкульоз кісток Лесі Українці доводилось багато їздити світом. Вона лікувалася в Криму і на Кавказі, у Німеччині і Швейцарії, в Італії та Єгипті. Останні роки жила в Грузії та Єгипті. Однак хвороба прогресувала, перейшла на легені і нирки. Попри тяжкі страждання жінка знаходила сили працювати. Померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі.

Зараз ви читаєте новину «Поліція заборонила промови на похоронах письменниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути