вівторок, 22 листопада 2016 13:05

Покажуть історії 15 українців, яких не вдалося зламати Сталіну

24 листопада о 12:00 у Національному музеї "Меморіал жертв Голодомору", що на вул. Лаврській, 3 у Києві, відкриється проект "Незламні". Це - виставка до 83-х роковин Голодомору, у якій представлять 15 історій тих, кого не зламав Голодомор. Про це повідомляє Український інститут національної пам'яті.

 

"Україну можемо втратити!" — писав переляканий Сталін влітку 1932 року. Боявся втратити Україну як ресурс, без якого побудова могутньої індустріальної імперії, здатної завоювати світ, залишалася б тільки мрією. Щоб не втратити, вирішив стратити Україну. Стратити як уособлення всього, що ненавидів диктатор — свободи, самодостатності, культурної унікальності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Одного чоловіка вкинули у яму. Думали, мертвий. А він через два дні виліз"

"Вбивство цілого народу без війни у мирний час мало залякати інших, засвідчити всемогутність і безкарність "вождя народів". Голод не лише забрав життя у мільйонів українців, але вбив їх як українців: ті, хто вижили добровільно позбавлялися власної мови, культури, традицій, переплавлювалися у безликий "совєтський народ", – розповідає голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. - Але геноцид зламав не усіх. Серед тих, хто вижили фізично, були й такі, хто не дав знищити себе духовно. Про цих людей – наш новий проект "Незламні".

Вони зуміли реалізувати себе, попри травму пережитого у 1932-1933-му і всупереч несприятливим обставинам радянської дійсності наступних років. Вони стали художниками, письменниками, досягли успіхів у науці та техніці.

 

Хтось, як Василь Барка, бачив метою свого подальшого життя донести світові правду про Голодомор, а хтось, як Олесь Гончар, тримав біль пережитого у серці і збагачував своїми творами українську літературу. Інші, як Микола Руденко чи Олекса Тихий, ставали до відкритої боротьби із режимом. У кожного з тих, кого не зламав Голодомор, був свій шлях. Але вони зберегли у собі здатність творити нове.

Ці чоловіки та жінки знали, що живуть не лише за себе, але й за мільйони інших, вбитих фізично чи духовно. Знали, що несуть у собі унікальну культуру, яку мають врятувати, щоб зберегти різноманітність світу.

Завдяки їм Сталін програв — Голодомор не зламав України.

Після десятиліть нищення Незламні звелися на ноги і у 1991-му поставили крапку в історії створеної Сталіним імперії. І сьогодні Україна впевнено зупиняє спроби відродити цю імперію. Впевнено захищає рубежі свободи — свободи власної, свободи Європи.

Бо ми народ, який не зламали геноцидом".

Зараз ви читаєте новину «Покажуть історії 15 українців, яких не вдалося зламати Сталіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути