Ексклюзиви
вівторок, 02 березня 2021 14:40

Показали, як у музеї рятують документи УПА
6

Як в Івано-Франківську працюють з архівами УПА
Фото: report.if.ua
Як в Івано-Франківську працюють з архівами УПА
Як в Івано-Франківську працюють з архівами УПА
Як в Івано-Франківську працюють з архівами УПА
Як в Івано-Франківську працюють з архівами УПА

Показали, як у підвалі Івано-Франківського музею визвольних змагань імені Степана Бандери, зберігають документи УПА.

Співробітниця музею Анна Чорній працює з документами УПА, які 22 січня передали із села Тисів біля Болехова Івано-Франківської області, повідомляє "Репортер".

"Тисівські сторінки вдається зберегти на 80-90 відсотків. З цим архівом добре працювати. Їх як знайшли, так і передали нам. Місцеві дослідники відповідально поставилися й самі не бралися розділяти. А козаківські архіви знайшли у бідоні, його роздовбали, зайшла додаткова волога, і всередині документи були вперемішку з глиною", - розповіла вона.

Перед відділенням сторінок вона замочує згорток документів у воді на 2-3 дні. За весь час вони сильно спресувалися та висохли. В одному згортку завширшки 0,5 см може бути 30-50 сторінок. Потрібно знайти середину, щоб добре їх відділити.

"Отут вона вже добре проглядається. Але ще залишимо відмокнути, бо цей згорток сильно пошкоджений іржею, і вона зробила його твердішим", - каже дослідниця.

Щоб знищити бактерії й очистити папір від іржі та землі, у воду додають лимонну кислоту. Далі сторінки сушать на щільних аркушах паперу. Потім пресують.

"Оцей рукопис нам вдалося добре зберегти, бо написаний олівцем. Це такий щоденник тих подій. Ще документи з Тисова з військової топографії, карти, малюнки. Складна вузькоспеціалізована література. Це ще раз підтверджує, що армія УПА була добре підготовлена", - показує Чорній один з документів.

Коли вона працювала над документами з Тисова, то натрапила на палітурку з тайником. Знайшла там інші рукописи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували архів повстанців, який виявили у відкопаному бідоні

"То були записи із санітарних вишколів. Намальована будова тіла з детальними підписами. Колись старенький упівець Дмитро Верхоляк розказував, як його поранило в ноги, і не було як робити перев'язки, бо бій. Рани загноїлися. Коли ж нарешті потрапив у руки медиків, то санітарка підняла рейвах: як це бійці не можуть надати собі допомогу?! Після того почали проводити медичні вишколи для бійців", - розповідає музейниця.

Розчищені документи вичитуватимуть й опрацьовуватимуть у музеї.

У лісі неподалік села Тисів та міста Болехів Івано-Франківської області пошуковці знайшли архів УПА. Він зберігався в ящику з-під кулеметних дисків понад 70 років. На архів за допомогою металошукача натрапили активісти пошуково-історичного клубу "Тустань".

Зараз ви читаєте новину «Показали, як у музеї рятують документи УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути