Ексклюзиви
середа, 15 липня 2020 16:59

Показали обличчя мумії, приховане за поховальною маскою

Комп'ютерна томографія показала обличчя представника таштикської культури, приховане за гіпсовою маскою смерті. Муміфікованій голові щонайменше 1,7 тис. років. Її знайшли в Хакасії.

У чоловіка, який помер у віці 25-30 років, було каштанове волосся й, імовірно, коса, яку обрізали перед похованням. Також шкіра була вкрита татуюваннями, що робить мумію унікальною серед усіх знайдених раніше, повідомляє НВ.

Автор: The State Hermitage Museum
  Учені не можуть зняти маску з обличчя, ризикуючи пошкодити його, тому змушені досліджувати муміфіковану голову іншими методами
Учені не можуть зняти маску з обличчя, ризикуючи пошкодити його, тому змушені досліджувати муміфіковану голову іншими методами

Найвражаючим учені називають довгий шов на обличчі. Він тягнеться від лівого ока до вуха. Вважають, що його зробили уже після смерті - можливо, щоб відновити вигляд спотвореного після смертельного удару обличчя. Не відкидають, що його могли зробити наприкінці життя. Також у лівій частині черепа міститься отвір для видалення мозку перед похованням, що передбачали ритуали.

"Вони дуже серйозно ставилися до всіх цих посмертних обрядів і не економили на цьому. Вони не могли просто надіти маску на понівечене обличчя", - зазначила куратор Державного Ермітажу Світлана Панкова.

Відомо, що давні таштики жили між I та VII ст. н.е. і були осілими скотарями й землеробами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали людину, яку жорстоко вбили 2 тис. років тому

Автор: The State Hermitage Museum
  Так виглядає погребальна маска представника таштикської культури
Так виглядає погребальна маска представника таштикської культури

Нещодавно учені виявили баранячий череп усередині людської поховальної глиняної маски, якій 2,1 тис. років. Маску молодого чоловіка знайшли ще 1968-го у Шестаковському кургані в Хакасії. Артефакти виготовляли представники тагарской сибірської культури в останній період свого існування, але використовували для цього людські черепи.

Зараз ви читаєте новину «Показали обличчя мумії, приховане за поховальною маскою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути