Ексклюзиви
пʼятниця, 16 квітня 2021 08:20

Похорона процесія побила вітрини магазинів

Похорона процесія побила вітрини магазинів
Безробітного Владислава Козака поховали неподалік від головної алеї Янівського цвинтаря. Фото: lia.lvivcenter.org

У Львові 16 квітня 1936-го розпочалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі. Загинуло 16 демонстрантів.

У міжвоєнному Львові страйки відбувалися регулярно. Місто перебувало у складі Польщі. Безробітні вимагали роботи, тривала чергова економічна криза.

14 квітня півтисячі безробітних зібралися біля будинку фонду праці. Натовп рушив до міської ратуші, до них приєдналися 60 робітників. Почали бити шибки кав'ярень і крамниць. Комісар поліції 5 разів вистрелив у людей. Вбив Владислава Козака і поранив Миколу Шереду.

Похорон Владислава Козака відбувся за 2 дні. Міська рада дозволила поховати безробітного на Личаковському цвинтарі, аби процесія не йшла через усе місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Софія Ротару не приїхала на похорон Володимира Івасюка

Друзі відмовилися і пішли із труною на Янівське кладовище. В центрі Львова їм перекрили дорогу 22 поліцейських. Почалися сутички. Дорогою побили камінням вітрини магазинів, кав'ярень, міського театру. Зі знищених крамниць розікрали одяг і харчі. Козака поховали неподалік від головної алеї Янівського цвинтаря. Сутички тривали увесь день.

На допомогу поліції прислали солдатів. Протягом дня загинули 14 демонстрантів, поранені 102. Ушкодження отримали також 69 поліцейських.

Винними у заворушеннях визнали комуністів, які в той час у Західній Україні діяли підпільно. Арештували близько 700 чоловік. Більшість отримали від 6 місяців до 5 років ув'язнення.

Українського композитора і співака Володимира Івасюка поховали 22 травня 1979-го на Личаківському цвинтарі у Львові. Похорон перетворився на масову акцію протесту проти СРСР. На кладовище прийшли понад 10 тис. чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Похорона процесія побила вітрини магазинів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути