середа, 26 грудня 2018 08:20

Подружжя науковців чотири роки працювало, аби виділити грам радію

Подружжя науковців чотири роки працювало, аби виділити грам радію
Подружжя науковців Кюрі. Фото: Proect Contro

Подружжя науковців П'єр та Марії Кюрі 26 грудня 1898 року у Французькій академії наук заявили про винайдення невідомих раніше хімічних елементів – радію та полонію. Відкриття назвали одним із найвизначніших у ХІХ столітті.

Полька Марія Склодовська (1867—1934) закінчила Варшавський університет, за успіхи в навчанні стала стипендіатом університету в Сорбонні, отримала наукові ступені з фізики і математики. П'єр - відомий французький фізик і хімік. Вони одружились 1895 року, скромно жили в Парижі. Марія вивчає мінерали, що містять уран і торій. Згодом зауважила, що деякі сполуки випромінюють великий процент радіації і підсвічуються в темряві зеленкуватим сяйвом.Подружжя Кюрі пробує виділити новий елемент.

Щоб отримати 1 г чистого радію, потрібно переробити кілька вагонів уранової руди, витратити на дослід 100 вагонів вугілля, 100 цистерн води та 5 вагонів різних хімічних речовин. Руду надає австрійська влада з району Чехії, який багатий ними. Працюють науковці у сараї неподалік дому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після розстрілу диктатора люди пили вино і святкували Новий рік

Чотири роки Кюрі розмелювали, просівали, варили уранову породу, робили тисячі кристалізацій. З кількох тонн вихідного матеріалу виділили один дециграм майже чистого хлориду радію. Визначили його атомну вагу радію - 225. Подружжю присудили Нобелівську премію з фізики "за вивчення явища радіоактивності, відкритого Анрі Беккерелем". Марія стає першою жінкою, що отримала головну наукову премію.

Одразу з'явилася мода на радіацію. Знахарі запустили на ринок "Тонік Кюрі для волосся" від випадіння волосся та інші продукти з вмістом радіоактивних речовин - від зубної пасти, солі для ванни і свічок до шоколадних цукерок. Найбільшою популярністю користується косметика із радієм і торієм.Радій мав надзвичайно високу вартість, бо його важко видобувати. У 1910 році він оцінювався в 180 тисяч доларів за грам, що було еквівалентно 160 кілограмам золота.

Склодовська-Кюрі померла в 1934 році через важке захворювання крові. Чоловік загинув 28 роками раніше – його збив кінний екіпаж. Усі особисті речі Марії Склодовської-Кюрі зберігаються в особливих умовах і недоступні для простих відвідувачів. Її наукові записи і щоденники досі мають рівень радіоактивності, небезпечний для оточуючих.

Румунського диктатора Чаушеску Ніколае i його дружину Єлену Чаушеску розстріляли 25 грудня 1989 року. Трупи показали по телебаченню.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя науковців чотири роки працювало, аби виділити грам радію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути