Ексклюзиви
понеділок, 22 лютого 2021 16:30

Під портретом короля знайшли зображення невідомого чоловіка
4

У Львові під портретом короля знайшли зображення невідомої людини
Фото: galinfo.com.ua
У Львові під портретом короля знайшли зображення невідомої людини
У Львові під портретом короля знайшли зображення невідомої людини
У Львові під портретом короля знайшли зображення невідомої людини

У Львівському історичному музеї виявили зображення невідомого чоловіка з монетами під портретом польського короля Яна III Собеського.

Згідно з музейними актами картина датується ХІХ ст. Полотно вирішили реставрувати та виявили прихований портрет, повідомляє "Гал-інфо".

"Це була моя перша реставраційна робота – портрет короля Яна III Собеського. У процесі реставрації я виявив цікаву знахідку. Від самого початку не було й думки, що портрет перемальований, гадав, це така авторська робота. Коли почав вирівнювати основу, зіштовхнувся з проблемою вирівнювання в місцях прориву полотна. Було видно, що раніше, ще до мене, хтось її реставрував. Ця реставрація була не професійна, адже застосували такі матеріали, ґрунти, які з часом кристалізувалися і стягували основу в місцях проривів, утворивши деформацію. Була проблема стикування цього прориву та усунення деформацій. Усуваючи пізніші непрофесійні реставраційні ґрунти, виявив під ними інший колір фарби. Процес було призупинено", - розповів реставратор Юрій Буньо.

Картину дослідили рентгенівськими променями. Під верхнім шаром фарби виявили більш ранній живопис.

"Там був портрет чоловіка в одежі стилю ампір з розворотом тіла в праву сторону та зміною рисунку на обличчі портретованого", - сказав він.

Реставратори вирішили зняти верхній шар фарби, щоб відкрити зображення невідомого чоловіка.

"Кам'яниця Корнякта – це колишня резиденція Яна III Собеського. У нашій пам'ятці свого часу був відкритий Національний музей імені Яна III Собеського. Відтак, дбали про те, щоб у колекції було якнайбільше пам'яток, пов'язаних із королем", - повідомив завідувач відділу "Кам'яниця Корнякта" Львівського історичного музею Мирослав Побережний.

Портрет короля походить із колекції колекціонера та мистецтвознавця Владислава Лозинського. Він міг купити підроблений портрет.

"Зрозуміло, що картину купували саме, як портрет Яна III Собеського. Згідно із записами у власному інвентарі Лозинського 1910 року. Портрет продали йому в числі ще кількох робіт львівські та частково краківські колекціонери Шварц і Шульберг. Ці прізвища фігурують у записах. Можна сказати, що маємо справу з фальсифікацією. Зрозуміло, що портрет невідомого чоловіка з початку ХІХ століття навряд чи зацікавив би відомого колекціонера, але портрет Яна ІІІ Собеського був бажаним надбанням. Власне, цим можна пояснити те, як портрет пройшов цю дивну трансформацію. Невідомо, чи самі антиквари були ініціаторами цього, чи вони перед тим придбали це полотно зміненим", - сказав Побережний.

Відтепер у Львівському історичному музеї відвідувачі можуть побачити первинний образ чоловіка з монетами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин у музеї: як проводять віртуальні огляди останків вимерлих гігантів

"Цей чоловік сидить або стоїть біля столу, на якому лежить документ, а також срібні й золоті монети. На документі є написи. Вони нечіткі, їх важко ідентифікувати. Вдалося лише відчитати німецький числівник, який перекладається як "6 тисяч". Можливо це вексель, чи інший фінансовий документ. Є ще кілька незрозумілих написів. Один із них, можливо, означає "Прага", - сказав Мирослав Побережний.

Одяг чоловіка на портреті належить до 1820-х. Він міг бути фінансистом чи банкіром.

4 квітня у львівському музеї Пінзеля на площі Митній, 2 презентували реставровану картину "Алегорія Божественного Милосердя" невідомого фламандського художника кінця XVII-початку XVIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Під портретом короля знайшли зображення невідомого чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути