Ексклюзиви
вівторок, 22 червня 2021 03:13

Чому купідонів на давніх мозаїках позначали клеймами рабів
3

В античності на купідонах зображали клейма рабів
Фото: American Journal of Archaeology
В античності на купідонах зображали клейма рабів
В античності на купідонах зображали клейма рабів

Канадський дослідник Мартін Бекман звернув увагу на символи у формі літери V на лобах купідонів на мозаїках у віллі дель Казале на Сицилії.

Він прийшов до висновку, що знаки символізують покарання. Таким чином таврували рабів і злочинців, повідомляє American Journal of Archaeology.

Дослідник ідентифікував на мозаїках всі фігури, які можуть зображувати купідонів. Зображення зустрічаються на 14 мозаїках. Купідонів зображували у вигляді дітей з крилами або без. В одних і тих же сценах на мозаїках присутні купідони з відміткою на лобі і без неї. Жоден з інших персонажів багатофігурних композицій не має позначок.

Автор вважає цей факт доказом зв'язку символів тільки з купідонами. Клеймо на лобі існувало в давньоримському суспільстві тільки в одному контексті. Ним відзначали рабів або злочинців, засуджених до покарання.

Бекман розглядає це явище в контексті традиційної римської іконографії, відомої як "покарання Купідона". За задумом художників, покарання були помстою за страждання закоханих людей. Зображали богинь, які б'ють купідонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли унікальний римський обладунок

Друге трактування тавра на лобі пов'язане з поняттям Servitium Amoris - "рабство любові". Поети порівнювали любовні страждання з кайданами і муками рабів. Літеру V Бекманн інтерпретує як скорочення від Veneris, що означає "що належить до Венери".

У місті Нім на півдні Франції на будівництві житлового будинку виявили залишки римської вілли з мозаїкою на підлозі. Будівлю датують I-II століттями.

Зараз ви читаєте новину «Чому купідонів на давніх мозаїках позначали клеймами рабів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути