вівторок, 05 липня 2022 08:30

Почали арештовувати українських націоналістів

Почали арештовувати українських націоналістів
Бандеру арештували за відмову відкликати Акт відновлення Української Держави. Фото: Thickpolicy.media

5 липня 1941 року нацисти заарештували лідера Організації українських націоналістів Степана Бандеру та його заступника Ярослава Стецька.

Затримали за відмову відкликати Акт відновлення Української Держави. Його проголосили 30 червня у Львові. Нацисти не хотіли незалежності України.

Бандеру арештували біля Белза в сучасному Червоноградському районі Львівської області. Він перебував у берлінській поліцейській тюрмі на Принцреґентен-штрасе. У січні 1942-го Бандеру перевели до концтабору Заксенгаузен. Перебував там у відокремленому бараці Целленбау. Там так само утримували і Стецька.

Того ж дня затримали майже 300 членів ОУН. 15 із них розстріляли.

Бандері й Стецькові пропонували створити підконтрольну Крайову раду й Дорадчу раду при Райхскомісаріаті. Ті відмовилися.

"Ми вступили в бій, що розгортається зараз, щоб боротися за незалежну й вільну Україну. Ми боремося за українські ідеї й мету. ОУН - єдина організація, що вела боротьбу, і вона має право на підставі тої боротьби творити уряд", – заявив Бандера заступнику державного секретаря генерал-губернаторства Ернесту Кундту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батька Бандери розстріляли перед приходом німців до Києва

Українці в Берліні взялися збирати допомогу для дружин і дітей арештованих націоналістів. Від старшин батальйонів Роланд і Нахтігаль зв'язковими в Берлін передали 30 тис. марок і харчі.

30 червня 1941 року в окупованому німцями Львові проголосили створення Української Держави та сформували уряд - Українське Державне Правління на чолі з Ярославом Стецьком. Українську Державу за два місяці після створення ліквідували.

Зараз ви читаєте новину «Почали арештовувати українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути